CDU a SPD majú vlastné koncepty riešenia situácie s migrantmi

CDU a SPD majú vlastné koncepty riešenia situácie s migrantmi

Berlín 28. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)

 

Katalóg základných hodnôt pre migrantov

Vládnuca Kresťanskodemokratická únia (CDU) chce na svojom decembrovom zjazde presadiť, aby migranti dodržiavali “katalóg základných hodnôt” a okrem iného uznali právo na existenciu Izraela. Informovali o tom dnes týždenníky Der Spiegel a Focus.

Reklama
Na snímke  podpredsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a šéfka strany v Porýní-Falcku Julia Klöcknerová
Na snímke podpredsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a šéfka strany v Porýní-Falcku Julia Klöcknerová

Podľa Spiegla by sa migranti tiež mali zaviazať, že budú uznávať rovnaké práva mužov a žien a nadradenosť nemeckých zákonov nad islamským právom šaría. Diskriminácia žien, homosexuálov a iných veriacich je ako výraz náboženskej rôznorodosti neprípustná. V prípade porušenia týchto pravidiel by hrozilo krátenie sociálnych dávok alebo zmena statusu trvalého pobytu.

Myšlienka dohody medzi štátom a migrantmi pochádza podľa oboch týždenníkov od predsedníčky CDU v spolkovej krajine Porýnie-Falcko Julie Klöcknerovej. “Integrácia funguje ako podanie ruky. Treba na to dvoch,” povedala pre Focus. Vzhľadom na význam tejto problematiky sa podľa nej nedá spoliehať na dobrovoľnosť alebo náhody, ale práva a povinnosti musí upravovať zákon.

Reklama

Po prepuknutí utečeneckej krízy v Európe Klöcknerová požadovala zákonom stanovenú integráciu migrantov, ich povinnú účasť na jazykových kurzoch, ako aj dodržiavanie zákonov a ústavy a zákaz nosenia burky na verejnosti.

Svoj vlastný návrh integrácie migrantov mienia na budúci týždeň predstaviť aj sociálni demokrati (SPD), koaličný partner CDU. Dokument vypracovaný ministerstvami práce, rodiny a výstavby okrem iného ruší zákaz finančnej pomoci spolkových inštitúcií školstvu. Spolková vláda by mala poskytnúť dve miliardy eur na vytvorenie 80.000 ďalších miest v školských družinách a mala by dostať späť svoje kompetencie v oblasti bytovej výstavby. SPD tiež navrhuje, aby tolerovaní migranti s ukončeným vzdelaním mali nárok na najmenej jeden rok pobytu v Nemecku, aby si mohli hľadať zamestnanie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali