Čavušoglu: Ak Západ príde o Turecko, bude si na vine on sám

Čavušoglu: Ak Západ príde o Turecko, bude si na vine on sám

Ankara 10. augusta 2016 (TASR/HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP)

 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu dnes upozornil, že Západ môže prísť o Turecko kvôli svojim vlastným chybám, nie v súvislosti so vzťahmi Ankary s Ruskom či Čínou

Na snímke turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu
Na snímke turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu

V rozhovore pre agentúru Anadolu Čavušoglu vyhlásil, že ak by došlo k tomu, že Západ stratí Turecko, “vzťahy s Ruskom, Čínou alebo moslimským svetom nie sú na vine”. Západ príde o Turecko kvôli svojim vlastným chybám, upozornil šéf tureckej diplomacie.

Reklama

Západ podľa neho “robí veľmi závažné chyby, vrátane podpory prevratu”, ktorý sa v Turecku odohral v noci na 16. júla, keď sa časť armády pokúsila zosadiť súčasné turecké vedenie. Prevrat bol však potlačený a nasledovala po ňom vlna represií voči jeho strojcom a ich podporovateľom.

Čavušoglu ďalej vyhlásil, že zámer Turecka spolupracovať s Ruskom v oblasti zbrojárstva nie je krokom proti Severoatlantickej aliancii, ktorej je jeho krajina členom.

Reklama

Samotná aliancia odmietla komentovať výsledky prelomovej utorkovej návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v ruskom Petrohrade. Zdroje NATO však pre ruskú agentúru RIA Novosti uviedli, že aliancia považuje za dôležité, aby komunikačné kanály medzi Moskvou a alianciou zostali otvorené.

Americký magazín Politico na margo zmeny vo vzťahoch medzi Ruskom a Tureckom napísal, že Moskva má záujem na tom, aby Turecko zostalo silným členom NATO.

“Koniec koncov, Turecko môže (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi lepšie poslúžiť ako svojhlavý člen NATO než ako ruský satelit,” uvádza sa v článku.

Európa situáciu vidí tak, že zblíženie Vladimira Putina s Tayyipom Erdoganom je pokusom tureckého prezidenta ukázať, že Rusko sa pre neho môže stať alternatívou Európskej únie, píše Wall Street Journal.

“V dlhodobom horizonte sa však ich záujmy absolútne nezhodujú, a to aj pokiaľ ide o Sýriu, a okrem toho aj v otázkach hospodárstva a energetiky. Je preto dôležité, aby naše komunikačné kanály s Ankarou zostali otvorené “, cituje Wall Street Journal vyhlásenie jedného z vysoko postavených úradníkov EÚ.

Reklama

Podľa slov iného európskeho úradníka je Erdoganova návšteva “demonštráciou sily, ktorá sa zdá byť väčšia, ako v skutočnosti je”.

“U väčšiny veľkých spojencov prevládajú stále väčšie pochybnosti, pokiaľ ide o Rusko, a to dokonca aj v tom prípade, že chcú oslabiť napätie,” zdôraznil bývalý poradca v kancelárii prezidenta Georga Busha mladšieho Thomas Graham, ktorý v rokoch 2004-2007 riadil program Ruska v americkej Rade národnej bezpečnosti, a teraz je výkonným riaditeľom consultingovej spoločnosti Kissinger Associates. Podľa jeho názoru je síce Ankara spojencom NATO, ale jej ochrana sa “dostáva do iného kontextu”, ak sa Turecko bude stále viac meniť v totalitný štát, ktorý sa pritom snaží zapáčiť Rusku “.

Ako zdôrazňuje WSJ, Erdoganova návšteva v Rusku, práve po pokuse o štátny prevrat v Turecku, je dôkazom jeho pripravenosti spoliehať sa na Moskvu. Pritom majú európski lídri za to, že Ankara, ktorá má kľúčový význam v operáciách proti teroristickej skupine Islamský štát a má druhú najväčšiu armádu v NATO, zostane aj naďalej spojencom Západu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali