Cannes: Cenu poroty v sekcii Iný pohľad si odniesol iránsky film

Cannes: Cenu poroty v sekcii Iný pohľad si odniesol iránsky film

Cannes 28. mája (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Photo by Arthur Mola/Invision/AP)

 

Film iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa získal v sobotu na 70. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes cenu Iný pohľad (Un certain regard)

Na snímke vľavo herečka Danielle Macdonaldová a herec Siddharth Dhananjay pózujú fotografom počas fototermínu na pláži pred uvedením filmu “Patti Cake$” v rámci 70. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Cannes

Ocenenie iránskeho filmu Lerd (Man of integrity) má aj politický podtón, keďže režisér je dlhé roky veľkým kritikom korupcie a potláčania slobôd vo svojej vlasti, napísal dnes francúzsky denník Le Monde. Porote sekcii Iný pohľad predsedala americká herečka Uma Thurmanová.

Reklama

Film Lerd je príbehom skromného chovateľa rýb Rézu, bojujúceho s veľkou spoločnosťou, ktorá chce od drobných majiteľov odkúpiť ich pozemky. Muž, ktorý si uvedomuje, že sa mu môže zrútiť celý jeho svet, sa odmieta dať skorumpovať.

Sekcia Iný pohľad je oddelená od súťaže o hlavnú cestu canneského festivalu – Zlatú palmu. Cieľom tejto prehliadky je predstaviť fanúšikom i odbornej verejnosti mladé talenty a novátorské filmy. Tento rok v tejto sekcii súťažilo 18 filmov, vrátane filmu Out debutujúceho slovenského režiséra Györgya Kristófa. Film vznikol v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii.

Reklama

Porota v sekcii Iný pohľad ocenila v sobotu okrem iránskeho aj tri ďalšie filmy a ich tvorcov: cenu poroty získal mexický režisér Michele Franco za film Las hijas de Abril. Cenu za réžiu si z Cannes odnáša Američan Taylor Sheridan za film Wind River. Osobitnú cenu poroty za poetiku vo filme udelili francúzskemu režisérovi Mathieuovi Amalricovi, ktorý sa prezentoval filmom Barbara.

Ocenený iránsky režisér, ktorý má 45 rokov, nie je nováčikom vo svete kinematografie. Je tvorcom filmov, ktoré poukazujú na negatívne javy života v Iráne – odsúdil nimi napríklad aj vládu bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v rokoch 2005-13.

Jeho boj za lepšiu spoločnosť a život v Iráne ho v roku 2010 dostal pred súd, ktorý ho spoločne s iným filmárom, Džafarom Panahím, odsúdil na šesť rokov väzenia za údajnú protivládnu propagandu.

Obaja boli podmienečne prepustení na slobodu, ale Rasúlof je stále pod dohľadom iránskych úradov.

Film, ktorým sa predstavil na 70. ročníku filmového festivalu v Cannes, mu iránske úrady dovolili nakrútiť až po tom,, ako sa zaviazal, že nebude “príliš pochmúrny”. Podľa francúzskych médií je napriek režisérovmu prísľubu málo pravdepodobné, že film sa bude premietať aj v Iráne – doteraz totiž také povolenie nedostalo žiadne z jeho diel. Na rozdiel od uplynulých rokov, keď v Cannes uvádzali jeho filmy, sa tento rok Rasúlof na prehliadke mohol zúčastniť aj osobne.

Reklama

 

MFF v Cannes: Pedro Almodóvar povedal, že porota rozhodla “veľmi rýchlo”

Porota Medzinárodného filmového festivalu v Cannes odviedla svoju prácu. Ale jej predseda, španielsky filmár Pedro Almodóvar, odmietol naznačiť, ktorý film získa dnes večer hlavnú cenu – Zlatú palmu.

Almodóvar povedal reportérovi francúzskej televízie BFM, ktorému sa z neho podarilo dostať zopár slov, že porota rozhodla o víťazoch “veľmi rýchlo”. “Odviedli sme svoju prácu,” dodal.

Pokiaľ však ide o víťazov, treba si počkať na ich vyhlásenie na dnešnej slávnostnej ceremónii.

Medzi 19 filmami v hlavnej súťaži festivalu nebol jasný favorit na Zlatú palmu, najvyššie ocenenie festivalu. Almodóvar však už počas festivalu objasnil, že nechce, aby Zlatú palmu dostal film, ktorý sa nepremieta na veľkých plátnach v kinách.

Reklama

Naznačil tým, že dva filmy z produkcie digitálnej platformy Neflix nemajú šancu.

Medzinárodný filmový festival v Cannes je považovaný za najprestížnejší festival. Tento rok sa koná jubilejný, 70. ročník. Organizátori festivalu už oznámili, že na budúci rok nebudú do súťaže prijaté filmy, ktoré bude možné zhliadnuť iba cez streaming.

 

Zlatú palmu v Cannes získal švédsky film The Square režiséra R. Östlunda

Zlatú palmu – najvyššie ocenenie 70. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes získal dnes film švédskeho režiséra Rubena Östlunda The Square.

Östlund už v Cannes získal v roku 2014 cenu poroty v sekcii Un Certain Regard (Iný pohľad) za svoj film Force Majeure.

The Square rozpráva o kurátorovi múzea Christianovi (Claes Bang), ktorého výstavná inštalácia The Square vyzýva okoloidúcich k altruizmu. Keď však reaguje hlúpo na krádež svojho mobilného telefónu, tento rešpektovaný otec dvoch detí je zatiahnutý do série zahanbujúcich situácií.

 

Zoznam víťazov 70. ročníka MFF v Cannes (2017)

Zoznam cien udelených dnes na 70. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes:

Zlatá palma za najlepší film: The Square – réžia Ruben Östlund (Švédsko)

Grand Prix: 120 Battements par Minute (120 úderov za minútu) – réžia Robin Campillo (Francúzsko)

Reklama

Osobitná cena pri príležitosti 70. výročia festivalu: Nicole Kidmanová (USA/Austrália)

Cena poroty: Neľjubov (po anglicky Loveless) – réžia Andrej Zvjagincev (Rusko)

Najlepšia réžia: The Beguiled (Oklamaný) – režisérka Sofia Coppola (USA)

Najlepší herec: Joaquin Phoenix vo filme You Were Never Really Here (USA)

Najlepšia herečka: Diane Krugerová vo filme Aus dem Nichts (po anglicky In the Fade) (Nemecko)

Reklama

Najlepší scenár (cenu získali spoločne): Jorgos Lanthimos a Eftheimis Fiippou za film The Killing of a Sacred Deer (Grécko) a Lynne Ramsayová za film You Were Never Really Here (Británia)

Zlatá kamera za najlepší filmový debut: Jeune Femme – režisérka Léonor Sérraille (Francúzsko)

Najlepší krátky film (cenu získali spoločne): Teppo Airaksinen za film Katto (Fínsko) a Čchü Jang za film A Gentle Night (Čína)

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali