Burkiny ukazujú Francúzom, ako je možné použiť hodnotový sekulárny systém ľudských práv na jeho rozvrat

Burkiny ukazujú Francúzom, ako je možné použiť hodnotový sekulárny systém ľudských práv na jeho rozvrat

Paríž 27. augusta 2016 (HSP/Foto: Screenshot:YouTube)

 

V piatok 26. augusta padol netrpezlivo očakávaný verdikt Najvyššieho francúzskeho správneho súdu, ktorým zrušil zákaz používania burkín (moslimských celotelových plaviek) na niektorých francúzskych plážach. Na súd sa obrátila so žalobou Liga pre ochranu ľudských práv a združenie Kolektívne proti islamofóbii vo Francúzsku. Súd vo svojom verdikte označil zákaz používania burkín za diskriminačný

Moslimské plavky – burkini
Moslimské plavky – burkiny

Okamžite po vyhlásení rozsudku sa strhla k verdiktu smršť komentárov francúzskych politikov z celého  politického spektra. Najtvrdšie vyhlásenia padli už tradične zo strany politikov Front National FN (Národný front). Politici tejto strany zhodne označili verdikt súdu za víťazstvo islamistov. Viceprezident FN Steve Brios na svojom twitterovom účte označil toto rozhodnutie za “ústup pred sektárstvom”. Generálny sekretár strany Nicolas Bay zase rozhodnutie považuje za “podvolenie sa tlaku islamistov”. “Burkiny sú jedna etapa. A ďalej bude nasledovať čo? Oddelené pláže, vyhostenie žien?”, môžeme čítať na jeho profile.

Reklama

Stéphane Ravier, marseilleský senátor, označil verdikt za „darček pre islamistov, ktorí použijú naše slobody k lepšiemu rozvratu a nastoleniu ich pravidiel. Nezodpovedné.“

Najpodrobnejšie vyhlásenie vydala šéfka strany Marine Le Penová: “Debata okolo burkín odhaľuje stále negatívnejšie dôsledky masovej imigrácie a sektárstva, ktorú organizovali pravicové i ľavicové vlády počas dlhých rokov. Rozhodnutie bude smerodatné pre všetky súdy vo Francúzsku. (Rozsudok) pripomenie starostom, ktorí uplatnili princíp sekularizmu, že sa nemôžu spoliehať na „iné úvahy“ okrem verejného poriadku, dobrého správania na pláži, bezpečnosti a hygieny kúpania a slušnosti, aby zabránili prístupu na pláž.”

Reklama

Ďalší pravicoví politici, medzi nimi i Jean François Copé, volajú po prijatí zákona, ktorý by používanie burkín upravoval. Éric Woerth, prestaviteľ strany republikánov, sa vyjadril na margo úvah o prijatí nového zákona: “Vidíme, že súčasná legislatíva nie je prispôsobená súčasným podmienkam. Je potrebný nový zákon.“

Prezidentský kandidát a zároveň prezident Debout la France takisto vyzval k prijatiu zákona. “Je naliehavé prijať legislatívu ohľadne burkín. Rovnoprávnosť medzi mužmi a ženami nie je vec vyjednávania. Ak dnes akceptujeme burkiny, zajtra skončíme pri šaríi!”

Naopak rozhodnutie súdu uvítali socialistickí politici: “Ak neexistuje riziko narušenia verejného poriadku, nemôže existovať žiadne porušovanie ľudských práv, a to slobody pohybu a slobody svedomia. Tieto slobody, zakotvené v Deklarácii ľudských práv, majú silu ústavného zákona a sú jadrom nášho právneho rádu, v srdci našej demokracie.” Minister vnútra Bernard Cazeneuve vyzval k utíšeniu polemiky.

V súvislosti s touto polemikou sa v piatok vo vysielaní spravodajskej televízie BFMTV vyjadril predstaviteľ FN  Florian Philippot, že strana sa chystá rozšíriť zákon z roku 2004, ktorý zakazuje nosenie ostentatívnych náboženských symbolov v školách. Zákon by chceli rozšíriť na všetky verejné priestranstvá t.j. ulice, verejnú dopravu, verejné služby, pracovné prostredie a univerzity. Na otázku moderátora, o aké náboženské symboly by šlo, Philippot odpovedal, že moslimský závoj, židovskú jarmulku a kríže veľkých rozmerov.“

Katarína Hamzlíková

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali