Bratislava bude dejiskom misií, ku ktorým vyzval pápež František

Bratislava bude dejiskom misií, ku ktorým vyzval pápež František

Bratislava 27. apríla 2016 (HSP/Foto:Misie milosrdenstva)

 

V Bratislave sa budú konať misie milosrdenstva, ku ktorým vyzval biskupov z celého sveta pápež František

Uskutočnia sa o necelý mesiac v Katedrále sv. Martina (od 22. do 28. mája 2016). Povedú ich misionári z Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa (redemptoristi), ktorí si práve dnes pripomínajú 150 rokov od obnovenia verejnej úcty k Matke ustavičnej pomoci. Misijný tím zložený z viacerých kňazov a laikov bude viesť redemptorista Michal Zamkovský, ktorý v súčasnosti pôsobí v Podolínci. Je jedným z vyše tisícky misionárov milosrdenstva, ktorých pápež vyslal v rámci mimoriadneho Svätého roku milosrdenstva.

Reklama
Na snímke plagát
Na snímke plagát

“Svätý Otec František nás pozval k tomu, aby sme boli hlásateľmi milosrdenstva. Čo to znamená? Byť svedkom milosrdenstva aj cez sviatosť zmierenia, priniesť do sŕdc ľudí viac pokoja, viac Božej lásky a nádeje. Bratislavské Misie milosrdenstva sa uskutočnia na pápežovu prosbu pozývať a prijať misionárov milosrdenstva. Začnú sa v nedeľu 22. mája a vyvrcholia v sobotu 28. mája 2016 požehnaním misijného kríža pri záverečnej svätej omši. Tešíme sa na všetkých,” hovorí koordinátor misií, redemptorista Rastislav Dluhý.

Program zahŕňa sériu viacerých liturgických slávení v katedrále. Pridajú sa k nim viaceré sprievodné udalosti duchovného a kultúrneho charakteru pre rôzne vekové skupiny, akými sú katechézy a stretnutia pred katedrálou. Počas misií budú môcť všetci prejsť jubilejnou bránou milosrdenstva. Putovanie a prechod bránou je spätý so získaním jubilejných odpustkov, teda odpustením časných trestov, ktoré sú následkami hriechov. K dispozícii bude možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia v štyroch jazykoch (slovensky, anglicky, poľsky a taliansky).

Reklama

“Znamením “vychádzajúcej Cirkvi” má byť aj pozývanie ľudí z námestia a ulíc prejsť jubilejnou bránou a priblížiť sa Bohu. Misijné príhovory sa budú zameriavať na Božiu dobrotu, ktorá sa prejavuje tým, že nás neúnavne hľadá, sprevádza nás a ostáva s nami. Preto je motto misií eucharistické: “Pane, zostaň s nami.” Otvorenosť dverí na dome Cirkvi bude vyjadrená nielen otvorenou bránou milosrdenstva, ale aj možnosťou pristúpiť k sviatosti zmierenia, prísť na rozhovor, modlitbu požehnania či modlitbu príhovoru,” informoval Rastislav Dluhý.

Misie milosrdenstva nadväzujú na misie, ktoré sa naposledy konali v Bratislave v roku 2010. Hlavným prvkom nadchádzajúcich, bude téma milosrdenstva. “Pápež František nás v dokumente Misericordie Vultus (Tvár milosrdenstva) vyzýva, aby sme využili svätý a milostivý čas a  prešli “bránou milosrdenstva”, lebo “ktokoľvek ňou prejde, zakúsi Božiu lásku, ktorá utešuje, odpúšťa a dáva nádej.” Preto túžime  ukázať tvár milosrdenstva všetkým, ktorí oň prejavia záujem. Každý kto sa chce zapojiť do príprav, sa môže ozvať na adresu: misiemilosrdenstva@gmail.com,” dodáva Dluhý.

 

Slovo misia znamená poslanie

Označuje základný zmysel existencie Cirkvi – ohlasovať radostnú zvesť Ježiša Krista.  Sú akýmisi duchovnými cvičeniami pre celú farnosť. “Toto poslanie je odpoveďou na Ježišov mandát, ktorý dal Cirkvi: „Choďte do celého sveta a ohlasujte evanjelium“. Cirkev evanjelizuje sama seba, ale aj ľudí, ktorí ešte nepoznajú Ježiša Krista. Cieľom misií je spoznať ho a vstúpiť do osobného vzťahu s ním,” vysvetľuje Dluhý. Redemptoristi podľa neho tento mandát uskutočňujú vykonávaním ľudových misií, ktoré spočívajú v tom, že ľuďom nanovo ohlasujú základné pravdy kresťanstva.

Reklama

Bližšie informácie o misiách je možné nájsť na event profile Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa “Misie milosrdenstva” na Facebooku (https://www.facebook.com/Redemptoristi/).

Redakciu informoval Komunikačný tím Misií milosrdenstva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali