Boris Kollár: Občania pozor! Elektrina nezdražela, babička na fotke je Češka!

Boris Kollár: Občania pozor! Elektrina nezdražela, babička na fotke je Češka!

Bratislava 17. februára 2017 (HSP/Foto:HSP)

 

Ceny elektriny z roku 2016 nás okrádajú rovnakým spôsobom, ako nás mali okrádať ceny v roku 2017. Povedal v rozprave v parlamente predseda strany Sme rodina Boris Kollár

Vážený, keď premiér Fico po 40 dňoch zareagoval na ceny energií a odvolal Holjenčíka a hovorí, že to vyriešil, lebo sa ceny vrátia na úroveň roku 2016, tak to vôbec nie je v poriadku. Ceny z roku 2016 nás rovnakým spôsobom okrádajú ako nás mali okrádať ceny v roku 2017. Ja tvrdím, že ste všetci okrádaní o 30% aj v cenách roku 2016. Cena elektriny je všade rovnaká, v Nemecku, v Rakúsku, v Maďarsku aj na Slovensku.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Všetci si ju vieme kúpiť za rovnakú cenu. A prečo je u nás najdrahšia? Lebo sa nám do tej ceny zarátavajú ešte káble cez ktoré sa nám elektrina dostane do domácnosti. Cena pre stredný podnik na Slovensku je 144 eur za MW, v Čechách 100 eur za MW a v Maďarsku iba 35 eur za MW. Prečo to je u nás také drahé? No lebo tu vstupujú ďalšie tri faktory.

Reklama

Prvý, že dotujeme zelenú energiu, kde do roku 2020 sme sa zaviazali Európskej únii, že budeme mať 20% podiel zelenej energie. Musíme dotovať zelenú energiu, no vláda sa mohla rozhodnúť ako ju bude dotovať a vybrala si tu najhoršiu možnosť a to dotáciu solárnej energie. Na rozdiel od vodnej energie je dotácia na solárnu desať násobná. Tak prečo by sme zaťažili občanov 40 eurami, keď ich môžeme zaťažiť 400 eurami. A kto na to dostane licencie ako prvý?  Tender vyhlásili v piatok a v pondelok to už vyhral zakladateľ Smeru pán Brheľ. Dnes sa dozvieme, že prešovský župan za Smer, pán Chudík má dve firmy na solár, ktoré dotujeme 11 miliónmi eur. Toľko sa poskladáte na dotáciách prešovskému županovi. Sociálna demokracia v praxi.

Potom tu máme druhý faktor, dotáciu fosílnych zdrojov. To sú hornonitrianske bane. Takže najprv dotujeme zelenú energiu, aby sme mali čistejšie prostredie a potom si ju zašpiníme popolčekom, ktorý dotujeme 100 miliónmi eur ročne. Bol som tu vyzvaný poslancom Tomášom, nech sa pozriem tým baníkom do očí. Nuž podľa tej dotácie, by všetci tí baníci mali mať dvojnásobný plat ako majú teraz na výplatnej páske. My sa vám totiž skladáme na dvojnásobne platy oproti tomu, čo dostanete. Lebo druhá časť vašej výplaty sa balí do alobalu a potom sa posiela naspäť. Ako to opísala manželka poslanca Jánoša. To znamená občania, že si draho platíte zelenú energiu, aby ste mali čisté životné prostredie a na druhej strane si platíte alobal a špinavú energiu, ktorou si ničíme životné prostredie. Je pravda, že tam robí 2200 baníkov a bolo by nešťastím, keby stratili prácu, ale keby sme im poslali rovno výplatu, ktorú teraz dostávajú, tak štát ušetrí 50 miliónov a môžu ostať doma. Som presvedčený, že sú to šikovní ľudia a po rekvalifikácií by sa uplatnili, ale aj keby sedeli doma tak by sme všetci ušetrili 50miliónov, ktoré máme naučtované vo faktúrach za elektriku.

A tretí faktor, máme tu privatizérov, ktorých treba nakŕmiť a tak sa dohodnú s nominantom Smeru Holjenčíkom a urobia vyššie faktúry len tak, lebo sa dohodnú, aby viacej zarobili.

A na záver sa s vami rozlúčim posolstvom Róberta Fica. Občania, pozor! Elektrina nezdražela, babička na fotke je Češka!

Celý prejav si môžete pozrieť tu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali