Beblavý trvá na zastavení prevodu akcií nemocníc,MZ SR chystá pracovnú skupinu

Beblavý trvá na zastavení prevodu akcií nemocníc,MZ SR chystá pracovnú skupinu

Bratislava 20. februára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) naďalej trvá na potrebe zastaviť presun časti akcií špecializovaných nemocníc pod štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP). Napísal preto list premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Myslí si, že šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) koná netransparentne a v presune vidí naďalej riziká.

Na snímke nezaradený poslanec Miroslav Beblavý

“Minister nepostupuje transparentne v tejto veci a zároveň aj preukázateľne nehovorí pravdu a nevyvrátil ani podozrenia, ktoré som hovoril,” povedal dnes Beblavý. Ešte minulý týždeň upozornil, že pokiaľ dôjde k prevodu akcií, pôjde o konflikt záujmov, ochromia sa mechanizmy verejnej kontroly a umožní sa privatizácia nemocníc. Rezort následne jeho vyjadrenia odmietol.

Reklama

Beblavý poukázal, že ministerstvo o presune akcií nekomunikuje tak aktívne, ako tvrdí.

Podotkol, že v ozdravnom pláne sa len v jednej z príloh spomína možnosť nepeňažného vkladu. “Indikuje to vedomie ministra zdravotníctva, že tento projekt nebude populárny, a čím menej sa o tom povie, tým to bude lepšie,” skonštatoval. Trvá na tom, že presun akcií je jednoznačne odštátnením, keďže akcie prestanú byť predmetom verejného práva a nesie riziká.

Reklama

Ministerstvo dnes avizovalo, že riešeniu problematiky sa bude venovať nová pracovná skupina. Vytvoriť ju chce do konca mesiaca, účasť v nej ponúka aj Beblavému.

“Ministerstvo zdravotníctva má úprimný záujem konať v záujme občanov tejto krajiny, a preto preferuje vecnú a transparentnú diskusiu o reálnych riešeniach, ktoré pomôžu stabilizovať VšZP… Sme pripravení diskutovať o všetkých možných a v praxi realizovateľných riešeniach,” reagovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Štátna poisťovňa má pre vysokú minuloročnú stratu problém s negatívnym vlastným imaním. Ministerstvo si preto nechalo oceniť Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a Východoslovenský onkologický ústav. Časť ich akcií sa môže vložiť do základného imania VšZP. Takýmto nepeňažným vkladom by sa zvýšila hodnota jej majetku.

Beblavý označil presun akcií za riskantnú operáciu v rozpore s verejným záujmom. Otvára sa tak podľa neho možnosť privatizácie dotknutých nemocníc. Drucker to odmietol, podľa neho Beblavý podsúva dezinformácie a virtuálne naháňa strach.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali