Ázijské turné Rexa Tillersona, alebo čím sa zavŕšila jeho návšteva Tokia, Soulu a Pekingu?

Ázijské turné Rexa Tillersona, alebo čím sa zavŕšila jeho návšteva Tokia, Soulu a Pekingu?

Washington 21. marca 2017 (HSP/TASS/Foto:TASR/AP)

 

Ruská tlačová agentúra TASS  informovala o návšteve Rexa Tillersona v Ázii. Hlavnou témou Tillersonovej návštevy bolo rokovanie o jadrovom odzbrojení na Kórejskom polostrove, Washington zvažuje diplomatické i vojenské metódy vplyvu na Severnú Kóreu

Americký štátny sekretár Rex Tillerson navštívil viacero ázijských krajín, niekoľko dní pobudol v Japonsku, Južnej Kórei a v Číne. S ázijskými partnermi posúdil najdôležitejšie otázky dvojstraných vzťahov a vzťahov medzi štátmi na ázijskom kontinente. Jednou z hlavných tém programu Rexa Tillersona bola jadrová hrozba Severnej Kórey.

Reklama
Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson Foto: Carlos Barria

Tillersonova návšteva sa niesla v inom duchu ako predchádzajúce návštevy amerických štátnych sekretárov, na ktoré sme si približne za polstoročie mohli zvyknúť. Amerického ministra zahraničných vecí totiž vždy sprevádzala suita novinárov, ktorá robila povyk. Pri tejto poslednej ceste sprevádzala Rexa Tillersona len Erin Makpayaková, konzervatívna žurnalistka z Independent Journal Review a novinári z denníkov, ktoré kritizujú Donalda Trumpa museli letieť na vlastné náklady obyčajnými linkami, protesty protitrumpovských novinárov Rex Tillerson s prehľadom ignoroval.

Redaktori Washington Post doteraz s nostalgiou spomínajú na cestu ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej v roku 2009. Clintonová priletela do Ázie s obrovskou delegáciou na Boeingu 747 a jej návšteva podľa “Washington Post” pripomínala svojou okázalosťou prezidentskú návštevu. Clintonová štedro rozdávala interview a vyjadrovala sa k širokému spektru tém. Tillerson naopak, znížil svoju prítomnosť v mediálnom priestore na minimum.

Reklama
Na snímke Hillary Clintonová

Do soboty 18.3.2017 Erin Makpayková nezverejnila v Independent Review Journal žiaden materiál s návštevy a nereagovala ani na sociálnych sieťach. Neinformoval ani Rex Tillerson, ktorý vysvetlil, že nie je veľkým prívržencom tlačoviek a “osobne ich nepotrebuje a ani nevyhľadáva”.

New York Times podotkol, že Tillerson je zvyknutý na svoje manažérske pôsobenie v Exxon Mobil, kedy lietal na menšom lietadle a preferoval rozhovory za zatvorenými dverami. To si ako minister zahraničných vecí USA však nemôže dovoliť, všetci americkí ministri zahraničných vecí pracovali v tesnej súčinnosti s americkými žurnalistami.

Redaktori New York Times porovnávali Tillersonove spôsoby so spôsobmi Kerryho, ktorý v lietadle často prechádzal do časti v ktorej sedeli žurnalisti a viedol s nimi rozhovory, v ktorých vysvetľoval postoje americkej administratívy k medzinárodným problémom. Na druhej strane však existovali aj v americkom prostredí návštevy, pri ktorých americkí politici nebrali so sebou žurnalistov – napríklad Kissingerova návšteva Číny v roku 1971 (Kissingerovi sa podarilo zaraziť klin medzi rusko-čínske vzťahy).

Americká diplomacia sa snaží presvedčiť zahraničných partnerov, že Washington nesleduje len americké záujmy, ale starostlivo zvažuje aj záujmy celého sveta. Ministerstvo zahraničných vecí USA sa snaží okamžite formulovať jasnú stratégiu k existujúcim problémom a rýchle reagovať, aby iniciatívu neprebral niekto zo zahraničných partnerov (najmä Rusi a Číňania).

Číňania zatiahli Tillersona do náročných diplomatických rokovaní ohľadne severokórejského jadrového programu. Číňania USA navrhli, aby Washington zvážil plán, podľa ktorého by Pchongjang zastavil svoj jadrové raketové skúšky a na oplátku by Južná Kórea a USA prestali poriadať vojenské cvičenia v blízkosti severokórejských hraníc.

Reklama
Kim Čong-un Foto:Wong Maye-E

Tillerson v Soule potvrdil, že zmrazenie severokórejského jadrového programu nebude znamenať zvýšenie bezpečnosti v regióne, pretože severokórejské možnosti ostanú nedotknuté. Podľa Tillersona sa politika zdržiavania Pchongjangu vyčerpala a USA sa podľa jeho slov budú snažiť používať nové diplomatické, ekonomické a vojenské metódy vplyvu na Severnú Kóreu. (Žiadne nové diplomatické metódy USA nemajú, ide klasickú politiku zloženú zo zmesi sankcií, izolovania, zvyšovanie vojenského napätia, oslabovanie a používanie farebných revolúcii).

Žiadne konkrétne kroky však ohľadne riešenia severokórejského problému Tillerson nepredložil, takže je veľmi pravdepodobné, že po krátkej dobe väčšina ázijských politikov prijme čínske návrhy a situácia sa bude vyvíjať podľa čínskych predstáv. V Južnej Kórei sa pripravujú prezidentské voľby a minimálne dvaja kandidáti majú blízko k čínskym politikom, čo by znamenalo ďalšie oslabovanie amerického vplyvu.

Analytici z Foreign Policy sú presvedčení, že žiaden reálny plán ku vzťahu ku Severnej Kórei Trumpova administratíva nemá. “Jediná efektívna krátkodobá odpoveď na aktivity Pchongjangu je politika zdržiavania a odstrašovania Severokórejčanov pomocou protiraketovej obrany a obmedzeniu jadrového programu Severnej Kórey. Pritom Číňania majú svoje varianty rozpracované podrobnejšie a hlbšie. Rex Tillerson však pre Fox News uviedol, že USA nevylučujú ani možnosť rozmiestnenia amerických jadrových zbraní v Severnej Kórei, aby eliminovali severokórejskú hrozbu. Tillerson však potvrdil, že USA nepodporujú myšlienku vývoja atómových zbraní v Japonsku a Južnej Kórei.

Vyriešiť diplomatické problémy na Kórejskom polostrove sa snažil už George Bush mladší a Barack Obama. Teraz prebral štafetu Donald Trump, jeho možnosti sú však značne limitované, problémom sú nie práve najlepšie vzťahy medzi americkými spojencami v Ázii.
Konkrétne najväčším problémom je vzťah medzi Japonskom a Južnou Kóreou, ktorý narušuje okrem iného aj  téma kórejských sexuálnych otrokýň v japonských vojenských bordeloch počas II. svetovej vojny. Napäté sú aj vzťahy medzi Južnou Kóreou a Čínou kvôli ostrovom Diaoyu (Senkaku), ktoré aj Kórejčania a aj Číňania považujú za svoje územie.

Čína navyše nesúhlasí s rozmiestnením amerického protiraketového systému THAAD v Južnej Kórei, pretože tieto rakety považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Politická situácia v Južnej Kórei je navyše značne turbulentná kvôli obžalobe prezidentky Pak Kun-hje, časť juhokórejských politikov sa netají svojimi pročínskymi sympatiami a dokonca žiadajú radikálne zlepšenie vzájomných vzťahov so Severnou Kóreou a žiadajú, aby sa summitu, ktorý by sa venoval bezpečnostným otázkam, mohol zúčastniť aj severokórejský líder Kim Čong-un.

Reklama

V budúcnosti veľmi veľa závisí od toho, ako sa Tillerson dokáže orientovať v týchto otázkach a ako sa dokáže vysporiadať s náročnými nuansami ázijskej etikety. Tillersonovi sa podarilo v Japonsku aj menšie faux pas, kedy použil práve pri problematike kórejských sexuálnych otrokýň výraz, ktorý urazil juhokórejskú delegáciu, takže Juhokórejčania požiadali USA používať korektný výraz v úradnom zázname spoločného rokovania.  Juhokórejčania sa cítili dotknutí aj tým, že Tillerson označil Japonsko ako amerického “najdôležitejšieho spojenca” a Južnú Kóreu označil ako “významného partnera”. Nakoniec sa Juhokórejčania ani nezúčastnili oficiálnej večere s Rexom Tillersonom, ako dôvod sa uviedla únava Rexa Tillersona.

Ani stretnutie v Pekingu nedopadlo práve najlepšie. Donald Trump ešte pred návštevou niekoľkokrát kritizoval Čínu, posledne na Twitteri publikoval krátku správu, v ktorej tvrdil, že “Severná Kórea sa správa zle. Dlhé roky sa zahrávala s USA a Čína robí málo, aby pomohla tento problém vyriešiť”. Tillerson a čínsky minister zahraničia Wang Yi sa však zhodli na tom, že obe krajiny majú urgentný záujem vyriešiť problém súvisiaci so Severnou Kóreou, pričom vidia aj potrebné kroky, ktoré môžu využiť. Ani Tillerson a ani Wang  Yi však neuviedli podrobnejšie o aké kroky ide.

Na snímke Rex Tillerson a čínsky minister zahraničia Wang Yi

Kým Tillerson a Wang Yi rokovali, Severokórejčania radostne a s ováciami vyskúšali nové raketové motory a rakety, pričom severokórejský vodca Kim Čong-un nazval výsledky testov veľkou historickou udalosťou, pretože sa práve zrodil nový severokórejský raketový priemysel, ktorý nezávisí na technológii iných krajín.

Obaja ministri urobili prvý krok k príprave stretnutia čínskeho prezidenta Xi Jinpinga s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali