Assad: Ani Nemci by nechceli, aby im niekto diktoval, kto bude vládnuť. Sýrčania majú právo o sebe rozhodnúť vo voľbách!

Assad: Ani Nemci by nechceli, aby im niekto diktoval, kto bude vládnuť. Sýrčania majú právo o sebe rozhodnúť vo voľbách!

Damask 2. marca 2016 (HSP/ARD/Foto:SANA, File)

 

Korešpondent Thomas Ader viedol v čase prímeria pre nemeckú televíziu ARD rozhovor so sýrskym prezidentom Bašárom Assadom. Ako riešiť neprehľadnú situáciu v Sýrii a ako sa vysporiadať s dlhotrvajúcim konfliktom?

Na snímke Bašár Asad v rozhovore pre Českú televíziu
Na snímke sýrsky prezident Bašár Assad

Podľa Assada je prímerie “zábleskom nádeje pre Sýrčanov a pre všetkých z nás”, ale nedá sa naňho príliš spoliehať, pretože teroristické skupiny ISIL a Fronty an-Nusrat ho porušili už od samého začiatku.

Reklama

Na otázku, čo by mali urobiť tieto skupiny alebo aj povstalci Slobodnej sýrskej armády, aby sa znova uznali za bežných sýrskych civilistov, Assad vraví, že stačí zložiť zbrane, čo by bolo najdôležitejšou vecou aj z právneho a ústavného hľadiska. Dostali by plnú amnestiu, čo sa už v niekoľkých prípadoch aj stalo a títo jednotlivci sa pripojili k sýrskej armáde či dokonca vstúpili do politického života.

Sýrska vláda príliš nerozlišuje medzi teroristami a povstalcami, pretože jednoducho už ten, kto ozbrojene vystúpi proti civilistom, je považovaný za teroristu. No nie každý militant je extrémista. Ale práve extrémisti sú tou väčšinou, ktorá získala kontrolu nad istým územím, menovite IS, al-Nusrat vrátane Ahrar al-Sham a Jaish al-Islam. A proti nim sa bojuje.

Reklama

Assad nesúhlasí s pojmom občianska vojna, pretože v takej vojne sú jasné napríklad sociálne línie vzhľadom na náboženský či etnický pôvod, čo v tomto prípade nie je. Vystupuje tu celé spektrum sýrskej spoločnosti v celej svojej škále farieb. Skôr by teda použil definíciu “boj teroristov proti zvyšku sveta”. Západ spolu so Saudskou Arábiou a Katarom sa snažia vládu a prezidenta zosadiť. Chcú zničiť štát a aby sa Sýria vydelila podľa náboženstiev podobne ako Libanon či Irak. Ale Assadovi ide o jednotu, suverenitu a nezávislosť krajiny, čoho symbolom by mala byť ústava.

V prechodnom procese sa počíta s vytvorením tzv. Vlády národnej jednoty, kde môže patriť každý, kto chce vstúpiť do vlády. Tá pripraví ďalšiu ústavu, na základe ktorej sa vyhlásia parlamentné voľby a tie potom rozhodnú o ďalších krokoch. Rôzne svetové organizácie by sa nemali pliesť do toho, či Assad bude pri moci či nie. To má právo rozhodnúť sýrsky ľud. Ako príklad uviedol Nemcov, ktorí by tiež nesúhlasili, aby im niekto nadiktoval politický systém a zostavu vlády.

Čo sa týka pomoci sýrskemu ľudu, Nemecko ich prijíma do svojej krajiny ako utečencov. No podľa Assada by z humanitárneho hľadiska bolo menej nákladné a múdrejšie postarať sa o nich priamo v Sýrii, aby vo svojej domovine bojovali proti terorizmu a podporovali jej stabilitu. Inak ako takto Nemecko či iné štáty nepodporia sýrsku nezávislosť.

Ako teda ukončiť vojnu? Podľa Assada sú len dve možnosti. Po prvé, dialóg so všetkými stranami, krajinami, štátmi, politickými skupinami, militantmi apod. za účelom udržania alebo obnovenia stability. Druhý spôsob je boj proti teroristom, ktorí však nechcú zložiť zbrane. Otázkou tu tiež je, ako naložiť s Tureckom, Saudskou Arábiou či Katarom, ktorí podporujú teroristov a ako ich prinútiť k zastaveniu pašovania teroristov a zbraní a celkovej logistickej podpory v akejkoľvek podobe.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali