Armáda môže pre lacnejšiu českú korunu ušetriť na nákupe pušiek

Armáda môže pre lacnejšiu českú korunu ušetriť na nákupe pušiek

Bratislava 24. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa hlavného analytika Sberbank Europe Česká národná banka oslabila výmenný kurz českej koruny voči euru o viac než 8 percent z 25,50 až na viac než 27,50 CZK/EUR

Armáda SR je tesne pred realizáciou obstarania nových útočných pušiek. Slovensko by na základe dohody s českou stranou malo zakúpiť stovky kusov zbraní od Českej zbrojovky (CZ) Uherský Brod, ktorá prezbrojuje českú armádu od roku 2009. “Jednotková cena za dodávané zbrane bude rovnaká alebo nižšia v porovnaní s cenou, za ktorú nakupovalo tieto zbrane Ministerstvo obrany ČR,” povedala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Balleková.

Reklama
Na snímke minister obrany SR Martin Glváč

Podľa oficiálneho portálu českého informačného centra o NATO česká armáda v prvej fáze od roku 2009 investovala do prezbrojenia ručných zbraní 1,2 miliardy Kč (43,4 mil. eur) . Útočná puška BREN CZ 805, ktorá splnila v lete jej vojenské požiadavky OS SR, stála 78.000 Kč za kus aj s príslušenstvom. Nákup útočných pušiek môže dosiahnuť úsporu vďaka menovému kurzu. Podľa hlavného analytika Sberbank Europe Vladimíra Vaňa pred rokom, v úvode novembra 2013, Česká národná banka oslabila výmenný kurz českej koruny voči euru o viac než 8 percent z 25,50 až na viac než 27,50 CZK/EUR. “Tak, ako počas vlaňajšieho novembra, Čechom zdraželi nákupy v zahraničí kurzovo o viac než 8 percent, eurovým Slovákom nákupy v Česku naopak kurzovo zlacneli,” povedal pre TASR Vaňo, ktorý dodal, že oslabenie koruny malo na český export učebnicový a očakávaný vplyv.

Tento efekt potvrdzuje aj dodávateľ útočných pušiek CZ Uherský Brod. “Nám sa tento kurzový vývoj páči. Z našej produkcie ide 95 % na export. Preto je silný dolár a silné euro v náš prospech,” zdôraznil generálny riaditeľ Lubomír Kovařík.

Reklama

Spoluprácu armád SR a ČR zakotvila Deklarácia o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní, ktorú podpísal minister obrany Martin Glváč so svojím českým náprotivkom Martinom Stropnickým v júli 2014 v Novákoch. “Touto deklaráciou sme sa dohodli, že budeme unifikovať všetky ručné zbrane, ktoré máme vo výzbroji,” vysvetlil Glváč.

 

Podľa rezortu nejde o prezbrojenie, ale o unifikáciu zbraní so spojencami 

Nové útočné pušky však nedostanú všetci slovenskí vojaci. Budú určené pre nový útvar s názvom ISTAR. “Je to prápor, ktorý plní úlohy pre bojové jednotky pozemných síl tým, že vyhľadáva, identifikuje a určuje ciele,” spresnil pre TASR hovorca OS SR Štefan Zemanovič. Útvar bude okrem iného určený pre medzinárodné operácie.

Rezort obrany hovorí, že nejde o prezbrojenie, ale o unifikáciu zbraní so spojencami. “Sme členmi Severoatlantickej aliancie, čo znamená, že úlohy plníme aj v medzinárodnom prostredí a tam je taktickou výhodou, pokiaľ sú vojaci vyzbrojení jednotne. Naši a zahraniční vojaci tak budú mať z hľadiska interoperability rovnaké taktické možnosti pri plnení úloh v rámci medzinárodného krízového manažmentu,” dodala Balleková.

Reklama

Nové útočné pušky by sa mali vyrábať na Slovensku, v spoločnom podniku CZ SK v Novákoch. “V budúcom roku počítame, že tam budeme už kompletizovať útočné pušky. Mali by sa týkať pokračujúceho prezbrojenia Armády Českej republiky. No nielen jej, pretože dodávame napríklad aj pre potreby mexickej armády,” zdôraznil Kovařík.

V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch vytvorila CZ Uherský Brod v tomto roku spoločný podnik so spoločnosťou MSM Martin. Túto spoločnosť ako nájomcu VOP Nováky vybralo Ministerstvo obrany SR od 1. januára 2013, keď vzišiel ako víťaz z verejného ponukového konania. Trvanie nájmu je stanovené na 20 rokov.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali