ARC Bratislava sa chystá do Le Mans, Konôpka: “Ideme s veľkým srdcom”

ARC Bratislava sa chystá do Le Mans, Konôpka: “Ideme s veľkým srdcom”

Bratislava 25. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Na prvý slovenský tím v histórii 24 hodín Le Mans ARC Bratislava čakajú už 4. júna oficiálne testy na okruhu najslávnejších vytrvalostných motoristických pretekov sveta. Tento víkend vyrazia oba kamióny do Francúzska, prototyp LMP2 zostane v dejisku až do podujatia, ktoré je na programe 17. a 18. júna.

Na snímke slovenský automobilový pretekár Miroslav Konôpka

Účasť na trati La Sarthe nie je počas testovacieho dňa povinná pre všetkých pilotov, nováčikovia však musia odjazdiť minimálne desať kôl, päťkrát preťať cieľovú čiaru a absolvovať tréning na simulátore. Miroslav Konôpka síce súťažil v Le Mans už dvakrát vo farbách zahraničných tímov, ale po tri a viacročnej pauze aj jeho považujú pravidlá za nováčika. Pre jeho kolegov Konstantinsa Calka z Lotyšska aj Holanďana Rika Breukersa to bude úplná premiéra na dvadsaťštyrihodinovke v Le Mans.

Reklama

“Je to historická udalosť, vždy som túžil dostať tam slovenský tím. Tie najväčšie už teraz budujú svoje stany, my sme určite najchudobnejší, ale ideme s veľkým srdcom. Máme 40 členov (maximum na jedno auto, pozn.), príprava bude nesmierna ťažká s 200 stranami predpisov. Francúzi si potrpia, každá drobnosť musí byť splnená. Absolvovali sme prípravné preteky v iných seriáloch so slušnými výsledkami, verím, že sme dobre rozjazdení,” povedal Konôpka vo štvrtok v Bratislave, kde sa v rovnaký deň od 14.00 h na Námestí SNP konal krst automobilu pomenovaného “Ondrej”.

Žltý prototyp Ligier JS P217 Gibson s číslom 49 má nový motor, novú prevodovku dostane po testoch. Pre malú 75-litrovú nádrž bude ARC Bratislava zachádzať do boxov približne každú polhodinu, takže Konôpka, Calko a Breukers si potrebujú premyslieť aj stratégiu. “Trieda LMP1 je inde, zvíťazí buď Porsche, alebo Toyota. Disponujú inými rozpočtami, jazdcami, mnoho tímov sa presunulo do našej kategórie LMP2. Štartujú v nej expiloti F1 vrátane Rubensa Barrichella, Bruna Sennu či Nelsona Piqueta ml. Vynasnažíme sa vyhnúť problémom, zo začiatku ísť opatrne. Po testoch sa uvidí, kto odštartuje, je to tam divoké, stáva sa veľa havárií,” pokračoval 55-ročný slovenský pretekár.

Reklama

Ani v kvalifikácii nebude Konôpkov tím tlačiť, pôjde mu o nastavenie vozidla: “Vyskúšame si modelové situácie, bude záležať na výmenách, uvidíme, koľko zvládneme úsekov. Auto je prekvapujúco rýchle, na rovinkách dosiahne cez tristo kilometrov za hodinu. Verím, že technické problémy a defekty sa nám vyhnú a dovezie nás do cieľa.”

Kategória LMP2 je najpočetnejšia, zapojí sa do nej 25 z celkového počtu 60 prihlásených posádok. V LMP1 zabojuje šestica, v GTE Pro trinásť automobilov a v GT Am sa predstaví šestnástka. Okruh pre 24 hodín Le Mans čiastočne využíva civilné komunikácie, je dlhý (13.629 metrov) aj rýchly vďaka rovinkám či tiahlym pasážam. Rekord 3:17,475 minúty drží od roku 2015 Nemec André Lotterer na prototype LMP1 Audi, ktoré sa po uplynulej sezóne stiahlo z vytrvalostného motoršportu.

Spoločne s Ligierom zostane po testoch na La Sarthe polovica ARC Bratislave, zvyšok sa pridá v nedeľu 11. júna, keď bude administratívne a technické preberanie, ktoré pokračuje aj o deň neskôr. Trinásteho sú na programe oficiálne fotografovanie pilotov a autogramiáda, 14. sa pokračuje už voľným tréningom a prvou kvalifikáciou. Pätnásteho sa uskutočnia zostávajúce dve časti kvalifikácie, v piatok 16. je na trati pokoj, ale na námestí Republiky bude prehliadka jazdcov na veteránoch. V sobotu 17. júna bude napätie cítiť pri ranných zahrievacích kolách a všetko vypukne letmým štartom odmávaným francúzskou vlajkou presne o pätnástej hodine.

 

Program 24 hodín Le Mans

Reklama

nedeľa 4. júna: testovací deň (9.00 – 13.00, 14.00 – 18.00)

nedeľa 11. júna: administratívne a technické preberanie (14.30 – 19.00)

pondelok 12. júna: administratívne a technické preberanie (10.00 – 18.00)

utorok 13. júna: oficiálne fotografovanie jazdcov (10.30 – 10.45), autogramiáda (17.00 – 18.30)

streda 14. júna: voľný tréning (16.00 – 20.00), prvá kvalifikácia (22.00 – 0.00)

Reklama

štvrtok 15. júna: druhá kvalifikácia (19.00 – 21.00), tretia kvalifikácia (22.00 – 0.00)

piatok 16. júna: prehliadka jazdcov (17.30 – 19.00)

sobota 17. júna: zahrievacie kolá (9.00 – 9.45), štart (15.00)

nedeľa 18. júna: cieľ (15.00)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali