Andrej Danko pred rokmi o základniach NATO, vlastenectve, či dráždení Ruského medveďa

Andrej Danko pred rokmi o základniach NATO, vlastenectve, či dráždení Ruského medveďa

Bratislava 1. júna 2017 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Názory súčasného predsedu Národnej rady Slovenskej republiky a predsedu Slovenskej národnej strany z 13.9.2014 

Predseda Slovenskej národnej strany sa vtedy často zúčastňoval diskusného klubu Extra Plus. Rozprával o základniach NATO, ktoré rázne odmietal. Odmietavý postoj mal aj k vstupu Ukrajiny a Turecka do Európskej únie či rozširovaniu smerom k “Ruskému medveďovi”. Zdá sa, že po tom, ako sa v parlamentných voľbách v roku 2016 dostala SNS do parlamentu a vstúpila do koalície so stranami SMER-SD, MOST-HÍD a SIEŤ, Danko svoje postoje zmenil.

Reklama
Na snímke predseda Národnej rady SR (NR SR) Andrej Danko (SNS)

“Vždy sa hovorí že iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ. Poviem to nahlas, nech sa trochu uvoľníme, ale myslím si, že musíme tak adresne ako hovoríme prezidentovi, hovoriť aj premiérovi. Ja sa k tej téme vrátim, pretože my tu môžeme diskutovať, ale len niektorí ľudia v štáte majú moc, a len niektorí ľudia nás reprezentujú, to je predseda vlády, minister obrany a prezident. A ja očakávam od nich jasný a presný postoj; keď už je nešťastný prezident, očakávam rázne buchnutie a nie žiadny alibizmus od vlády. Očakávam vyjadrenie, že nie logistické centrá, ale nič tu nebude. Veď my sme už tento rok navýšili rozpočet aj na centrálu NATO, 10,3 milióna prispeje na novú budovu a nové ústredie. Predbiehať sa v číslach 1,4 a 1,6, pochybujem, že tu z nás aj fundovaní ekonómovia vedia odhadnúť, aké sú to šialené čísla. Ja len viem, že naši ľudia žijú z ruky do úst, že naši dôchodcovia nemajú na lieky a že sme, s prepáčením, čím ďalej tým väčší žobráčikovia a krajina chátra,” povedal Andrej Danko počas diskusie v roku 2014.

Následne spomenul aj tému vlastenectvo. Danko taktiež zdôraznil, že by vláda mala buchnúť po stole a povedať Američanom, že tu žiadna základňa nebude:

Reklama

“Poďme sa baviť reálne o tom, čo je vlastenectvo, čo je naša krajina od Tatier k Dunaju, čo tu vieme zobrať, čo tu vieme dať do poriadku, ako vieme dať do laty Francúzov, Nemcov, ktorí nás tu drancujú, ako vieme povedať Američanom, že tu žiadna základňa nebude, keď chceš, tu môžete trénovať a to je všetko. Prestaňme klopiť hlavy, rozprávať o ľuďoch, ktorí tu dnes majú moc, ako o niečom, čo sa dosiahnuť nedá. Ešte raz opakujem, nebráni nič dnešnej vláde, ktorá má nadpolovičnú v parlamente, povedať jasne stanovisko, ja sa to nebojím povedať. Práve v týchto veciach je treba, aby sme my, malý národ, malý húževnatý národ, cítili ochranu a nie alibizmus.”

Danko spomenul aj Slovenskú armádu, podotkol, že naši vojaci sú na posmech, pretože nemáme žiadnu obranyschopnosť. Taktiež vyhlásil, že má pocit, že na Slovensku chce každý len kariérne rásť.

“…Dneska sú na posmech naši vojaci, keď idú na trénovanie do Nemecka, pretože obranyschopnosť nemáme žiadnu. Sme odkázaní na pomoc, ale dnes naši vojaci, nebojím sa povedať, máme možno už viac občianskych zamestnancov ako vojakov v armáde. Generálov máme toľko, že ani neviem, kde sa nabrali. Hodnosť generál bolo v minulosti na ministerstve niečo, dnes mám pocit že chce každý kariérne rásť a som z toho v šoku.”

V závere rozprával aj o rozširovaní NATO o Ukrajinu a Turecko, ktoré označil za “krajinu islamského pôvodu”. Taktiež spomenul aj Rusko.

“Rozširovanie NATO. Počul som od zástupcov vlád, že Ukrajina do EÚ áno a do NATO nie. Ja hovorím a dlhodobo to hovoria aj naši partneri v zahraničí a ja to budem na Slovensku etablovať, pokiaľ tá dôvera bude k mojej strane, ktorú sa snažím absolútne prerábať, že nie, že Ukrajina ani Turecko, nemajú čo robiť ani v únii a ani v NATO. Turecko ako krajina islamského pôvodu, sami vidíte, čo robia islamisti…, ešte raz opakujem, žiadne rozširovanie bližšie k ruskému medveďovi. Kto vydráždi Rusa, nemôže sa čudovať reakcii,” povedal Danko v septembri 2014. Niet pochýb že podobné názory mu v tej dobe zaistili množstvo voličov, otázne je, ako na jeho pozmenené názory a najnovšie “kauzy” zareagujú voliči pri najbližších voľbách.

Reklama

Samuel Poništ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali