Analytik Šmíd: OSN v Sýrii úplne zlyhala, od Guterresa veľa neočakávam

Analytik Šmíd: OSN v Sýrii úplne zlyhala, od Guterresa veľa neočakávam

Brusel 30. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Thiqa News)

 

Prinášame Vám rozhovor s analytikom Tomášom Šmídom 

Organizácia Spojených národov (OSN) pri riešení konfliktu v Sýrii podľa neho úplne zlyhala a zmeniť by to mohol silný generálny tajomník, ale od Antónia Guterresa si veľa nesľubuje. Pre TASR to uviedol politológ a analytik Tomáš Šmíd z brnianskej Masarykovej univerzity.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Po dvoch funkčných obdobiach post generálneho tajomníka OSN opúšťa Pan Ki-mun. Aké najväčšie úspechy a zlyhania má za sebou po desiatich rokoch vo funkcii?

Osobne si žiaden výraznejší úspech s Pan Ki-munom nespojujem. Niektorí ho chvália za úspechy v boji proti klimatickým zmenám, ale táto otázka je dosť zideologizovaná, a tak je ťažké hovoriť o skutočnom merite veci. Za jeho mandátu klesla detská úmrtnosť a zvýšila sa dostupnosť vzdelania pre ženy a dievčatá. V každom prípade sa nedá hovoriť o zlomových momentoch alebo dramatických číslach.

Reklama

Na druhej strane výraznejších neúspechov vidím hneď niekoľko. Predovšetkým nedokázal zmysluplne pokročiť pri riešení občianskej vojny v Sýrii, a dokonca ani tak, že by vytvoril nejakú stálejšiu platformu na rokovania. Nedokázal vôbec primať stálych členov Bezpečnostnej rady OSN k aspoň elementárnej spolupráci. Podobne impotentne pôsobil tvárou v tvár dianiu v Sudáne, Jemene alebo na Srí Lanke. Zásadnejšie sa nepostavil ani k ruskej anexii Krymu, najmä v súvislosti s nedodržaním garancie územnej celistvosti Ukrajiny výmenou za jej jadrové odzbrojenie. OSN v tomto prípade nedokázala zaujať jasné stanovisko, čím vytvorila precedens pre ďalšie podobné garancie do budúcnosti, napríklad pri jadrovej dohode s Iránom.

Pan Ki-mun nesie svoj diel viny na škandále so sexuálnym zneužívaním, ktorého sa dopustili príslušníci mierových síl v Stredoafrickej republike. Nebol schopný razantne zareagovať a potrestať vinníkov. Vlnu kritiky si odchádzajúci generálny tajomník vyslúžil aj za nedostatočnú kvalitu poskytovania humanitárnej pomoci na Haiti, kde dokonca vypukla epidémia cholery, čo sa tam naposledy stalo pred niekoľkými desaťročiami.

Ako hodnotíte kroky OSN pri riešení konfliktu v Sýrii? Mierové rokovania v Ženeve zlyhali. Môže OSN pri súčasnom fungovaní Bezpečnostnej rady dospieť k riešeniu konfliktu?

OSN pri riešení konfliktu jednoznačne zlyhala. Už len z hľadiska humanitárnej pomoci, ktorá je v Sýrii veľmi zložitá, pretože príslušné humanitárne organizácie nemajú žiadne dôveryhodné garancie. Naopak, jednotliví aktéri konfliktu vrátane stálych členoch BR OSN – napríklad Rusko – im kladú pri práci prekážky. Ak generálny tajomník OSN nedokáže presadiť ani základnú bezpečnosť zdravotníckych a potravinových konvojov, ako ho môžeme považovať za úspešného? Tým skôr, že OSN neprináša ani svetielko nádeje pri snahe o politické riešenie tohto vlečúceho sa a počtom obetí skutočne tragického konfliktu. Čo sa týka fungovania BR OSN, to je dobre známy príbeh; ale ak by na čele organizácie stál silný generálny tajomník vedúci rokovania, tento orgán by mohol priniesť hmatateľnejšie úspechy.

V septembri sa stal terčom útoku humanitárny konvoj OSN v Sýrii, čo organizácia neskôr označila za vojnový zločin. USA obvinili z útoku ruské letectvo, Rusko obvinenia odmieta a tvrdí, že konvoj zachvátil požiar. Ako túto udalosť vnímate Vy?

Reklama

Je to aj dôsledok toho, čo som opísal vyššie. Kľúčoví aktéri, ktorí majú aspoň nejakú zodpovednosť pre svetom (čo takzvaný Islamský štát nemá), sa neboli schopní dohodnúť ani na základných humanitárnych otázkach. Vo všeobecnosti je sýrska vojna len minimálne prieberčivá a neprehľadná v otázke počtu a motivácie jednotlivých aktérov.

Pre tento región je to typické a občianska vojna v Sýrii sa najviac podobná na niekdajšiu občiansku vojnu v Libanone (v rokoch 1975-1990, pozn. red.), akurát je rozsiahlejšia z hľadiska zasiahnutého územia a populácie.

Ťažko povedať, ako to bolo konkrétne s uvedeným humanitárnym konvojom, ak nemá pozorovateľ aspoň nejaký dosah do terénu. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že vo vojne – obzvlášť po piatich rokoch – sú na bojisku schopní všetci všetkého. Tak to bohužiaľ je a dejiny nám to neustále potvrdzujú. Znalosť novodobých vojensko-politických dejín ma ale učí, že Rusko (v minulosti rovnako Sovieti) sa zbavujú zábran skôr ako vojská západných mocností – vrcholom boli kobercové nálety a ostreľovanie čečenského Grozného v 90. rokoch. Zabíjali vtedy vo veľkom vlastných civilistov vrátane etnických Rusov, ktorých bolo v tomto priemyselnom meste viac ako 100.000. Samozrejme, útok na humanitárny konvoj je vojnových zločinom.

V januári sa chopí funkcie generálneho tajomníka OSN António Guterres. Prinesie do OSN zmenu? Čo od neho očakávate?

Nič zásadné. Je to kariérny politik a zároveň salónny socialista, čo nie je veľmi nádejná kombinácia na politickú a osobnú odvahu. Dlho bol vysokým komisárom OSN pre utečencov, takže veľa neúspechov Pan Ki-muna padá aj na jeho hlavu, pretože Filippo Grandi ho vo funkcii nahradil až v januári tohto roka. Domnievam sa, že politika, smerovanie a akcieschopnosť OSN sa príliš nezmení.

Reklama

Za svoju prioritu označil ukončenie ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Akým spôsobom by to mohol dosiahnuť? Má na to z titulu svojej funkcie dostatočné právomoci?

Na autoritatívne ukončenie konfliktu samozrejme nie, ale má dostatočný vplyv na formálny postoj, aby mohol aktívne spoluformulovať medzinárodnopolitické procesy súvisiace s občianskou vojnou v Sýrii. Pan Ki-mun to nedokázal zužitkovať, nebol jednoducho druhým Hammarskjöldom, ba ani druhým Annanom (dvaja bývalí generálni tajomníci OSN, pozn. red.).

Tomáš Šmíd, Ph.D. je politológ a bezpečnostný analytik. Vyštudoval históriu a politológiu na Masarykovej univerzite v Brne, kde v súčasnosti prednáša v odbore bezpečnostné a strategické štúdiá. Odborne sa najviac venuje problematike ozbrojených konfliktov, organizovaného zločinu a zlyhávania štátnej moci.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali