Amnesty International: Nenávistná rétorika politikov prispieva k potláčaniu ľudských práv

Amnesty International: Nenávistná rétorika politikov prispieva k potláčaniu ľudských práv

Paríž 22. februára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Jedovatá, nenávistná a strach vyvolávajúca rétorika viacerých protisystémových politikov, ako amerického prezidenta Donalda Trumpa, lídrov Turecka, Maďarska či Filipín, prispieva k celosvetovému potláčaniu ľudských práv. Vyplýva to z vyše 400-stranovej správy o porušovaní ľudských práv vo svete, ktorú dnes zverejnila organizácia Amnesty International (AI)

AI v nej označila vlaňajšok za rok cynického používania výrokov “my a oni”, vyvolávajúcich nenávisť a strach, aké svet nezažil od 30. rokov minulého storočia. K “závažnému porušovaniu ľudských práv” došlo podľa nej v dovedna 159 krajinách sveta.

Reklama
Ilustračné foto

Za lídrov šíriacich “jedovatú agendu”, ktorá z ľudských bytostí robí “lovecké psy a obetných baránkov” a dehumanizuje celé skupiny ľudí, pritom AI označila amerického prezidenta Trumpa, maďarského premiéra Viktora Orbána, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho a ďalších.

Vyjadrenia toho druhu, ktoré Trump využíval vo svojej predvolebnej kampani, sú podľa Amnesty príkladom “celosvetového trendu rozhnevanej a rozvratnej politiky”.

Reklama

“Hranice toho, čo je považované za prijateľné sa posunuli. Politici nehanebne a aktívne legitimizujú všetky druhy nenávistných vyjadrení a politických krokov útočiacich na identitu ľudí,” uvádza Amnesty, ktorá v tejto súvislosti odkazuje na prejavy mizogýnie, rasizmu a homofóbie.
Prvým terčom takéhoto správania boli podľa AI boli utečenci. Ak však bude takýto trend pokračovať aj v roku 2017, na pranier sa dostanú aj iné skupiny ľudí, uvádza sa v správe.

Vlády mnohých krajín podľa Amnesty zatvárali oči pred vojnovými zločinmi, presadili dohody, ktoré oslabujú právo žiadať o azyl a prijali zákony, ktoré porušujú slobodu prejavu. Ďalšej tiež podnecovali k vraždám ľudí obvinených z užívania drog či ospravedlňovali mučenie. Kľúčovou tohoročnou otázkou podľa AI bude to, “ako ďaleko ešte nechá svet zájsť (tieto) zverstvá”.

Amnesty sa v správe venovala aj Slovensku. Tvrdila pritom, že tam stále pretrváva diskriminácia voči rómskemu obyvateľstvu. Všimla si tiež výroky premiéra Roberta Fica, ktorý podľa nej verejne a opakovane spájal moslimov a utečencov s terorizmom a používal protimigračnú rétoriku.

V správe sa spomína tiež Česká republika. AI uviedla, že tamojší prezident Miloš Zeman viac ráz utečencov a žiadateľov o azyl vo svojich výrokoch prezentoval ako “hrozbu” a taktiež používal protimigračnú rétoriku. Amnesty zároveň kritizovala ČR v súvislosti s pokračujúcimi protestami proti migrantom a utečencom.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali