Americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt dal signál Porošenkovi, aby „roztrhal“ Kolomojského

Americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt dal signál Porošenkovi, aby „roztrhal“ Kolomojského

1. apríla, 2015 (HSP/Foto/AP-Mikhail Palinchak, Presidential Press Service)

 

Ukrajinské média živo komentujú zúriacu vojnu medzi rôznymi skupinami v radoch súčasného vedenia. Najväčšiu pozornosť, pochopiteľne, venujú hádkam medzi jednými z najvplyvnejších mužov krajiny – Petrom Porošenkom a Igorom Kolomojským.

Prízvukujú, že toto neobyčajne nechutné „pranie špinavej bielizne“ na verejnosti vyvoláva nespokojnosť domácich politikov a obyvateľstva, ako aj zahraničných „šéfov, sponzorov a poradcov“. Zdôrazňujú, že spoza oceánu sa ozývajú nespokojné hlasy, ktoré žiadajú urobiť konečne poriadok a otočiť krajinu tým smerom, ktorý nadiktovali „sponzori“. Aktívne úradujú aj kompetentní, ktorí sa nachádzajú priamo na mieste činu.

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) v rozhovore s gubernátorom Dnepropetrovskej oblasti, oligarchom Ihorom Kolomojským (vpravo)

Novinári prízvukujú, že práve preto americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt bol nútený stretnúť sa s obidvoma aktérmi sporu – Igorom Kolomojským a Petrom Porošenkom, ktorí začali neľútostnú vojnu kvôli tomu, aby vyriešili, kto ovládne mimoriadne lukratívne podniky Ukrnafta a Ukrtransnefť. Ľudia Kooomojského a Porošenka sa už viac razy vyznamenali, keď so zbraňami v rukách obsadzovali tieto podniky a vyháňali konkurentov. Tento boj pokračuje a vôbec nie je jasné, kto v tejto vojne zvíťazí.

Geoffrey Pyatt sa najprv obul do Kolomojského, ktorý koná mimoriadne bezohľadne a spolieha sa na podporu svojich niekoľkých súkromných bataliónov. Hrozí, že ich odvelí z juhovýchodu a pošle do útoku na Kyjev. Ukrajinské média prízvukujú, že Kolomojský sa otvorene vyhráža každému, kto sa mu postaví do cesty – ukrajinský prezident vôbec nie je výnimkou: Kolomojský neuznáva žiadne autority… okrem zaoceánskych…

Reklama

Preto americký veľvyslanec Kolomojskému „populárne vysvetlil“, aby sa krotil a skrotil aj svoje chúťky. Na rovinu mu vysvetlil, že už nemôže „dojiť štátny rozpočet“ a ak bude pokračovať v ozbrojenom zbíjaní a robiť neplechy, nepomôžu mu žiadne zásluhy pred novým režimom a bude mať obrovské problémy. Požiadal ho, aby sa zmieril s Porošenkom a, ak vzniknú nejaké „hospodárske spory“, mal by ich riešiť na súde, nie za pomoci ozbrojených kománd a nemal by vyvolávať ani tretí Majdan. Ukrajinskí novinári prízvukujú, že Kolomojský príliš americkému veľvyslancovi neoponoval, prikývol a odišiel domov. Bol strašne nahnevaný, ale neodvážil sa protirečiť hosťovi spoza oceánu…

Komentujú taktiež aj debatu medzi Pyattom a Porošenkom. Poukazujú na to, že americký veľvyslanec vyslovil svoju podporu prezidentovi a potvrdil, že vo veci sporu s neskrotným oligarchom stojí na strane ukrajinského prezidenta. Poradil, ako skrotiť tohto oponenta a zdôraznil, že súkromné batalióny Kolomojského treba začleniť do ukrajinskej armády – tým mu vlastne Porošenko vezme zbrane z rúk. Taktiež navrhol, aby sa Porošenko obrátil na súd a všetky kauzy s Kolomojským riešil súdnou cestou.

Z okolia prezidenta sa do médií dostali informácie, že Pyatt poradil Porošenkovi, aby vláčil Kolomojského po súdoch pri každej príležitosti a nedal mu ani minútu, aby si vydýchol. Zdroje zdôrazňujú, že americký veľvyslanec dal fakticky Porošenkovi signál, že môže zničiť Kolomojského impérium, ale poradil mu, aby to robil potichu, pomaly, bez zbytočného rozruchu a škandálov. Dokonca mu vysvetlil všetky etapy likvidácie Kolomojského vplyvu: najprv treba zaútočiť na celé mediálne impérium Kolomojského: televízne stanice 1+1, 2+2 a iné, informačnú agentúru UNIAN, internetové noviny a magazíny ako napríklad TSN.ua, Glavred, Gazeta po-kyjevsky online a iné. Potom by Porošenko mal zaútočiť aj na „hospodárskom fronte“ na Kolomojského podniky.

Ukrajinské média poukazujú na to, že v legislatívnej oblasti by prezident nemal mať problémy: Generálny prokurátor Ukrajiny je porošenkomým človekom. Určite by získal podporu aj v parlamente, keby inicioval prešetriť Kolomojského „biznisaktivity“. Navyše má podporu zaoceánskych politikov.

Novinári zistili, že Porošenko hneď začal konať. Diskutoval s Pinčukom, ktorý sa súdi s Kolomojským v Londýne. Poradil mu, aby „nešetril náboje“ a tvrdo útočil na oligarchu. Taktiež sa poradil aj s ďalším Kolomojského nepriateľom – Igorom Veremejevom, ktorý sníva likvidácii dnepropetrovské impéria Kolomojského. Porošenko požiadal nájsť a zatknúť vrahov dôstojníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny Viktora Mandzika: mnohí sa domnievajú, že túto vraždu objednal práve Kolomojský.

Reklama

Podľa riaditeľa Bezpečnostnej služby Ukrajiny Valentína Nalivajčenka Kolomojského ľudia mohli podporovať a dokonca aj financovať pašerákov, ktorí zastrelili jedného z príslušníkov bezpečnostnej služby. Prezradil, že v tejto veci prešetrujú činnosť viacerých „Kolomojského kamarátov“ – Gennadija Korbana, Sviatoslava Olijnyka, Andreja Denisenka a iných.

Petro Porošenko vyhlásil, že vrahov budú hľadať viaceré zložky: „Na môj rozkaz všetky silové zložky Ukrajiny začali rozsiahlu operáciu. Musíme potrestať banditov, ktorí so zbraňami v rukách zabíjali Ukrajincov,“ zdôraznil.

Niektorí ukrajinskí novinári po svojom vysvetľujú „obchodnú a neobchodnú“ vojnu medzi prezidentom a oligarchom. Jeden z nich to vysvetľuje pomerne jednoducho: „Je to zákon džunglí. Ak treba roztrhať nepriateľa, tak ho treba roztrhať na malé kusy a radšej to robiť spolu s kamarátmi. Je jasné, že podobný plán sa Kolomojskému nebude páčiť. Nezostáva mu nič iné – určite bude hrať vabank. Bude to drsné…“

eu

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali