Americkí ťažiari utiekli pred vlastníkmi pozemkov. Bezmocnosť obyvateľov: “Nevieme, čo bude ďalej”

Americkí ťažiari utiekli pred vlastníkmi pozemkov. Bezmocnosť obyvateľov: “Nevieme, čo bude ďalej”

Oľka 17. februára 2016 (HSP/Foto:Facebook)

 

Kauza okolo spoločnosti Alpine Oil & Gas, ktorá chce na severovýchode Slovenska ťažiť ropu a zemný plyn, vám je určite známa. Ako sa však situácia vyvíja ďalej?

773723_888728404580265_7198157490155044400_o

Reklama

Dňa 19. januára 2016 vyšiel v regionálnych novinách Slovenský východ článok o amerických ťažiaroch, ktorí utiekli pred vlastníkmi pozemkov. “Len pár nespokojných jednotlivcov, ktorí nemajú nič spoločné s obcami, ktoré sú naklonené ťažbe ropy a zemného plynu na severovýchode Slovenska,” tvrdí prezident ropnej spoločnosti Michael P. Lewis, ako hlásia noviny.

Situácia je však odlišná. Krátko po tomto výroku sa Lewis stretol v Prešove so stovkami nespokojných a rozzúrených občanov, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas s drancovaním prírody. A ako dopadlo stretnutie? Zástupcovia spoločnosti pred davom utiekli zadným vchodom!

Reklama

Na tlačovej konferencii zvolanej spoločnosťou, ktorá sa konala v prvej polovici januára, odznelo, že technológia americkej ropnej spoločnosti je bezpečná a “dokonca chráni vodu”: “Využívame technológiu, ktorá sa používa aj pri vŕtaní studní a je zdokonaľovaná už 16 rokov, takže všetky chyby boli vychytané. Naše technológie sú bezpečné v maximálnej možnej miere a používajú sa bežne. Samozrejme, ak sa v oblasti nachádza ropa, tak ju obsahuje aj podzemná voda. My robíme to, že bránime väčšiemu úniku alebo priesaku do vodných zdrojov,” oznámili zástupcovia spoločnosti na tlačovej konferencii pre novinárov.

1052568_888728401246932_6151177163441257998_o

Na otázku, aké chemikálie plánuje spoločnosť použiť, sa novinári nedočkali konkrétnej odpovede: “To, čo používame, je súčasťou štandardného výplachu, ktorý sa pri takýchto vrtoch používa po celom svete. Nie je to nič, čo by predstavovalo ohrozenie,” povedal Lewis a novinárov odkázal na webovú stránku spoločnosti.

Aktivista Roland Noga, zástupca obyvateľov obce Oľka: “Spoločnosť najprv musí vykonať geologický prieskum pomocou prieskumných vrtov. V Oľke je odlesnená plocha, na ktorej sa tieto vrty majú vykonávať, no je potrebné ju ešte upraviť podľa projektu, ktorý však nie je prístupný verejnosti. Nikto teda nevie, čo sa bude robiť. Aktuálne sú tam buldozéry, ktoré dokončujú odlesnenie plochy.”

12140681_882738925179213_7134962480616900078_n

Reklama

“Z obce Smilno stroje odišli. Oficiálne to zabalili preto, lebo mali prestoje a odišli do Poľska. Je tam zvláštne ticho. Nepracuje sa ani v Ruskej Porube.”

“Ako občania cítime bezmocnosť. Dali sme niekoľko podnetov na políciu, no podľa tej je všetko v poriadku. Situáciu vôbec nerieši. Polícia je jednoznačne na strane ropákov, odpustil sa im aj nezákonný výrub stromov v čase hniezdenia vtákov,” skonštatoval na záver Noga.

Popis z fotografie na Facebooku: "Dnes sme boli v Brehove ,kde obyvatelia pili roky arzén vo vode.Táto obec bola od roku 2007 do 2015 v prieskumnom území na vyhľadávací a podrobný ložiskový geologický prieskum na nerasty, z ktorých možno priemyselne vyrábať kovy Au, Ag, Pb, Zn, Cu a nerasty ,z ktorých možno priemyselne vyrábať prvky vzácnych zemín Be, Ge, Ga, In. Predtým sa tam arzén vo vode nevyskytoval. to je ale náhoda. Túto vodu pili DETI ,ktoré majú teraz závažné zdravotné probémy.Ľudia o tomto prieskume nič nevedeli ,presne tak ako my. Týmto žiadame zastaviť prieskumné vrty na severovýchode Slovenska.To začnete páni politici niečo riešiť až vtedy keď nám začnú deti zomierať? Ale to už bude neskoro."
Popis z fotografie na Facebooku:
“Dnes sme boli v Brehove ,kde obyvatelia pili roky arzén vo vode.Táto obec bola od roku 2007 do 2015 v prieskumnom území na vyhľadávací a podrobný ložiskový geologický prieskum na nerasty, z ktorých možno priemyselne vyrábať kovy Au, Ag, Pb, Zn, Cu a nerasty ,z ktorých možno priemyselne vyrábať prvky vzácnych zemín Be, Ge, Ga, In.
Predtým sa tam arzén vo vode nevyskytoval. to je ale náhoda.
Túto vodu pili DETI ,ktoré majú teraz závažné zdravotné probémy.Ľudia o tomto prieskume nič nevedeli ,presne tak ako my. Týmto žiadame zastaviť prieskumné vrty na severovýchode Slovenska.To začnete páni politici niečo riešiť až vtedy keď nám začnú deti zomierať? Ale to už bude neskoro.”

Spoločnosť Alpine Oil & Gas tvrdí, že spravila prieskum na ploche približne 700 kilometrov: prvý realizovaný vrt bude pravdepodobne VRT SMILNO 1, ktorý pôjde do hĺbky 1,2 kilometra. V obci Smilno (okres Bardejov) spoločnosť očakáva sľubné ložisko zemného plynu. Ďalšie prieskumné vrty bude spoločnosť realizovať v obciach Oľka (hĺbka taktiež 1.200 m) a Ruská Poruba, kde sa ťažiari majú dostať až 1,5 kilometra pod povrch. V oblasti sa majú nachádzať ložiská ropy. Spoločnosť tvrdí, že sa v oblasti plánuje zdržať dlhodobo. Podľa slov Lewisa v oblasti investovala už 18 miliónov eur.

 

 

Reklama

Aktuálny stav v Krivej Oľke ochranné pásmo NATURA 2000.Inak lesný robotníci tam používajú na zapaľovanie ohňa neznámu horľavú látku, ktorou už teraz kontaminujú vodné toky a to ešte nezačala ťažba ropy a zemného plynu……..Ďakujeme perinbabe , že nám pomáha v oddiaľovaní príprav pozemku pre ropákov.

Posted by Les Oľka on 20. január 2016

 

 

 

Spoločnosť Alpine Oil & gas pri úprave terénu na prieskumný vrt /ropa a zemný plyn/ v Krivej Oľke bola zase prichytená bez povolenia prechodu cez štátnu cestu.Arogancia nadovšetko.My občania keby sme nemali všetky povolenia ,tak by sme zaplatili mastnú pokutu.A ešte to tam fajne zasrali.Po príchode polície im bol zastavený prechod cez štátnu cestu.

Posted by Les Oľka on 21. december 2015

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali