Americkí ekonómovia volajú po odstúpení Nemecka z eurozóny: “Prospeje to ostatným krajinám”

Americkí ekonómovia volajú po odstúpení Nemecka z eurozóny: “Prospeje to ostatným krajinám”

Európa 06. októbra 2015 (HSP/DMN/Foto:TASR/AP-)

 

Prominentní americkí ekonómovia vidia vystúpenie Nemecka z eurozóny ako jedinú šancu pre udržateľnosť riešenia krízy eura. Veria, že návrat k nemeckým markám by prospel zvyšku eurozóny. Podobne sa vyjadril aj bývalý šéf FED-u – Ben Bernanke. Posledné tabu v diskusii eura padlo

Na snímke nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.
Na snímke nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Americkí ekonómovia nevidia ako najväčší problém eurozóny Grécko, ale Nemecko. Ekonóm Ashoka Mody sa domnieva, že Nemecko škodí eurozóne, pretože odmieta hrať “úlohu hegemóna” v Európe.

Reklama

Bývalý riaditeľ MMF, zaťatý odporca úsporných opatrení, tvrdí, že prebytok platobnej bilancie vzrástol na 215,3 miliardy eur od vypuknutia finančnej krízy – čo je rekordné číslo. Mody tvrdí, že nový program pre Grécko je odsúdený na neúspech, pretože aj tak je potrebné posúdiť existujúce úsporné opatrenia.

Dokonca aj ak by Grécko naozaj dokázalo splniť program, nepomohlo by to krajine. Silné euro sa v Grécku správa ako cudzia mena. Krajina ju nebola schopná devalvovať. Podobná situácia je aj v Portugalsku a Taliansku. Tieto krajiny nie sú dostatočne silné na to, aby dokázali hýbať s kurzom eura, preto by sa malo Nemecko dostať von z eurozóny. Krajina by sa s tým ľahko vyrovnala, hovorí Mody. Ekonóm ďalej tvrdí, že proti euru by boli Nemci vďaka výrazne modernizovanej nemeckej marke bohatší, pretože by mohli kupovať tovar od zvyšku Európy lacnejšie.

Reklama

Dokonca aj bývalý šéf amerického Federálneho rezervného systému (FED) Ben Bernanke sa vyjadril podobne, no vyhol sa priamemu slovnému spojeniu „vystúpenie Nemecka z eurozóny“.  Vypustenie takéhoto výroku z úst bývalého šéfa FED-u by bolo špekulatívnym útokom. Bernanke sa však zameral na iný kľúčový problém: nezamestnanosť. Podľa údajov nezamestnanosť v eurozóne stále rastie, zatiaľ čo v Nemecku aj naďalej klesá.

Tieto údaje sú však zavádzajúce, pretože oficiálne údaje o nezamestnanosti sú zavádzajúce: neberú totiž do úvahy vysoký počet dočasných, či čiastočných úväzkov a práce s najnižšou úrovňou mzdy. Táto skutočnosť ukazuje, že predpovede ekonómov sú založené na nesprávnych údajoch. Tento fakt sme mali možnosť vidieť pri posudzovaní príčin gréckej krízy.

Bernanke vidí problémy v eurozóne z troch dôvodov: ECB začala príliš neskoro s tlačou peňazí. Striktná fiškálna politika bola zlá, pretože posilnila cyklus recesie. A to spôsobilo, že banková kríza, na rozdiel od Spojených štátov, tu ešte stále nie je ani zďaleka vyriešená. Je pravdepodobné, že v tomto bode má Bernanke pravdu: európske banky sa nachádzajú v ťažkej situácii.

Ďalší dôvod je nedostatok bilancie obchodných prebytkov – Nemecko má prebytok vo výške 7,5 percent HDP. Bernanke vidí eurozónu ako zbierku rôznych stupňov čiastkových mien eura, ktoré sú prepojené pomocou systému pevného výmenného kurzu.

Bernanke preto navrhuje, aby k eurozóne patrila aj pevná dohoda, ktorá zakazuje a trestá obchodné prebytky. Táto požiadavka je však nereálna. Dokonca aj idea centralizovanej kontroly rôznych konceptov fiškálnej politiky v jednotlivých štátoch zlyhala: Francúzsko nedokáže znížiť svoj deficit už nejakú dobu. Aj Taliansko znižuje svoj deficit pomalšie, než by malo v súlade s predpismi EÚ.

Reklama

To znamená, že Bernankeho návrh povedie k rovnakému výsledku ako požiadavka Georgea Sorosa, ktorý požadoval vystúpenie Nemecka z eurozóny pred niekoľkými rokmi. Soros na prednáške vo Frankfurte povedal, že iba Nemecko môže opustiť eurozónu, pretože výstup Talianska by v krajine spôsobil katastrofu. To by malo zničujúce dôsledky pre celú eurozónu.

Soros je v tomto v zásadnom rozpore s nemeckým ministrom financií Wolfgangom Schäublem: ten pred 20 rokmi povedal, že Taliansko môže upevniť svoj rozpočet len prostredníctvom spoločnej meny.

Mody prichádza vo svojom návrhu prekvapivo k rovnakému záveru, ako spolkový minister financií Wolfgang Schäuble v roku 1994: vidí menovú úniu Nemecka s Holandskom, Rakúskom, Belgickom a Fínskom ako spôsob, ktorým by sa zabezpečilo, aby zvyšné čiastkové euro bolo dostatočne devalvované, a tým by boli konkurencieschopné aj produkty z južných krajín. Je tu však jeden rozhodujúci rozdiel od Schäubleho prístupu: Francúzsko by malo aj naďalej používať euro a nemalo by mať rovnakú menu ako Nemecko.

Ale samotná skutočnosť, že sa o “Grexite” nehovorí ako o poslednej možnosti, ale v súvislosti s kompletnou reštrukturalizáciou v Európe, ukazuje len jedno: táto téma už nie je tabu, pretože pokračujúce popretie štrukturálnej odlišnosti jednotlivých krajín a skutočný hospodársky úspech len niektorých krajín EÚ produkuje množstvo porazených medzi krajinami eurozóny.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali