Američania zúria, Rusi a Turci sa im pokúšajú znemožniť lety nad Sýriou

Američania zúria, Rusi a Turci sa im pokúšajú znemožniť lety nad Sýriou

Damask 06. mája 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Go Bum-jun/Newsis via AP)

 

Grigorij Pavlodubov na portáli politexpert publikoval zaujímavý materiál o vývoji situácie v Sýrii

Ilustračné foto

Podľa špeciálneho predstaviteľa ruského prezidenta pre otázku Sýrie Alexandra Lavrentieva sa na základe mierových rozhovorov v Astane môže stať realitou presadenie zákazu pre vojenské lety medzinárodnej koalície vo vzdušnom priestore Sýrie. Tieto lety sa zakazujú najmä pre Američanov, Veľkú Britániu a ostatné krajiny západnej koalície.

Reklama

Zaviesť v Sýrii špecializované zóny predložil ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s tureckým lídrom Erdoganom v Soči dňa 3. 5. 2017. Podľa tohto Putinovho návrhu by mala byť Sýria rozdelená na štyri zóny a v týchto zónach nebudú môcť lietať lietadlá západnej koalície. Základy takéhoto riešenia situácie sa objavili už v prvých návrhoch dohody z Astany, v posledných dňoch ich opätovne oprášil ruský líder Vladimír Putin. Dôležité je, že s týmto bodom súhlasila aj väčšina opozičných predstaviteľov protiasadovských síl a samozrejme aj oficiálny Damask.

Kto nesúhlasí sú samozrejme krajiny západnej koalície na čele s USA, ktoré rozpútali konflikt v Sýrii. Americké letectvo má kapacity útočiť v oblasti Rakky a Deir ez Zor a Američania zúria, pretože doteraz sa nestretli s takýmto rozhodným prejavom odporu a nie sú zvyknutí, ak s nimi niekto hovorí tvrdým tónom a odvoláva sa pritom na legitimitu medzinárodného práva a OSN. Faktom však zostáva, že Sýria je suverénny štát, Bašár Asad je legitímnym prezidentom a Američanov do krajiny, v ktorej zúri občiansky konflikt (vyprovokovaný Američanmi) nepozýval, takže tam s pohľadu medzinárodného práva nemajú Američania čo robiť.

Reklama

Podľa ruského bezpečnostného analytika Alexandra Žilina, ktorý sa venuje vývoji situácie na Blízkom východe, Američania samozrejme nebudú súhlasiť s takto ultimatívne ladenými požiadavkami. Podľa Žilina treba očakávať neobvyklé americké aktivity a manévre USA. Rovnaký postoj ako USA zaujme aj americký spojenec Veľká Británia. Američania a Veľká Británia sú podľa Žilina evidentne tlačení k tomu, aby ukázali pred celým svetom svoju rozhodnosť a potvrdili, že nikto nemôže rozkazovať USA, ktoré sa neustála cítia byť svetovým hegemónom.

Podľa Žilina ide o zaujímavú a zložitú geopolitickú hru, ktorá môže mať niekoľko variantov riešenia a v najbližšom období sa ukáže, ako si Rusi prerátali eventuálne možnosti. Američania sú však evidentne nervózni, NATO sa nestavia príliš dychtivo k tomu aby sa v prípadnej sýrskej kampani angažovalo, americké pozemné jednotky nedokážu samé úspešne viesť bojové operácie ani proti technoligicky slabšiemu no odhodlanému protivníkovi (Severná Kórea, Irak, Afganistan, Somálsko). Ďalší z prejavov arogantnosti amerických politických elít môže ešte viac oslabiť kredit a postavenie USA vo svete. (už aj v Európe výrazne klesá podpora USA, v ktorých zúri skrytý vnútropolitický mocenský boj).

Pre určité kruhy v USA je však bytostne dôležité aby zachránili zvyšky svojej zástupnej armády, ktorú nasadili v Sýrii a ktorej hrozí totálne zničenie. Podľa Žilina v najbližšej dobe zo Sýrie zmizne väčšina radikálov, ich cieľom sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane Afganistan. Ak Američania v Sýrii nezasiahnu, veľká väčšina americkej zástupnej armády sa do Afganistanu nemá reálnu šancu dostať a zahynú v sýrskej a irackej púšti.

Grigorij Pavlodubov

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali