Američania minuli počas Čierneho piatka v priemere 289 dolárov na osobu

Američania minuli počas Čierneho piatka v priemere 289 dolárov na osobu

Washington 29. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Matthews)

 

Uplynulý piatok, keď bol v Spojených štátoch amerických tradičný deň veľkých výpredajov a zliav známy ako Black Friday (Čierny piatok), minul každý Američan v priemere 289 dolárov

Celkovo nakupovali Američania viac ako počas minuloročného Čierneho piatka, ale minuli menej.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Takzvaný sviatočný výpredajový víkend (nasleduje po sviatku Dňa vďakyvzdania) využilo podľa americkej Národnej federácie predajcov viac ako 154 miliónov ľudí. Je to o tri milióny viac ako vlani, keď nakupovalo 151 miliónov Američanov.

Reklama

Hoci peňaženky otvorilo viac ľudí, nesiahli do nich tak hlboko ako vlani. V roku 2015 minuli Američania v priemere 299,6 dolára na osobu, tento rok iba 289,19 dolára.

Riaditeľ Národnej federácie predajcov Matt Shay si myslí, že pokles spôsobili väčšie zľavy, vďaka ktorým spotrebitelia viac ušetrili.

“Bol to silný víkend pre predajcov, ale ešte lepší víkend pre spotrebiteľov, ktorí využili neuveriteľné ponuky. Viac než tretina nakupujúcich povedala, že 100 percent toho, čo kúpili, bolo v zľave,” uviedol Shay v tlačovej správe pre médiá.

Ďalším dôvodom nižšieho obratu môže byť aj to, že výpredaje sa už zďaleka nekonajú len v Čierny piatok a po ňom nasledujúci víkend. Nákupná horúčka sa začala už vo štvrtok a mnohí predajcovia predĺžili výpredaje do konca novembra alebo do konca tohto týždňa.

V pondelok bol navyše v USA Cyber Monday, modernejšia verzia Black Friday. Kybernetický pondelok je dňom výpredajov a zliav na internete.

Reklama

Nakupovanie cez internet je v Spojených štátoch čoraz obľúbenejšie. Národná federácia predajcov odhaduje, že pondelňajšie nákupy cez internet využije 122 miliónov ľudí. Vlani tak urobilo 121 miliónov.

Cyber Monday sa traduje od roku 2005, keď si pracovníci federácie všimli, že v pondelok po výpredajovom víkende prudko vzrástli nákupy cez internet.

V roku 2005 mali mnohí Američania doma pomalý internet, preto on-line nákupy uskutočnili v pondelok prostredníctvom rýchlejšieho internetu v práci. Predajcovia tento poznatok hneď využili a začali propagovať Cyber Monday.

Počas uplynulých dní Američania najviac nakupovali darčeky – tvorili až 74 percent z nákupov. Najrušnejšie bolo podľa federácie predajcov vo veľkých obchodných domoch, v obchodoch s výpredajovým tovarom a v obchodoch s elektronikou. Najviac sa predávalo oblečenie a doplnky, hračky a elektronika.

Najviac nakupovali takzvané deti milénia, teda dnešní 18- až 34-roční Američania. Cez víkend nakupovalo až osem z desiatich z nich. “Nie sú to však len deti milénia, kto využíva výhody veľkých akcií. Dnešní spotrebitelia všetkých vekových kategórií vedia, kedy a kde nakupovať,” konštatovala analytička spotrebiteľského správania Pam Goodfellowá.

Reklama

Podľa prieskumu federácie predajcov ukončilo cez víkend vianočné nákupy len deväť percent spotrebiteľov. Predajcom to dáva nádej do ďalších predvianočných týždňov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali