Alexander Rogers: Američanov lákajú obrovské nerastné bohatstva Afganistanu. Rozprávky o boji proti terorizmu nechajte pre konzumentov fast foodu

Alexander Rogers: Američanov lákajú obrovské nerastné bohatstva Afganistanu. Rozprávky o boji proti terorizmu nechajte pre konzumentov fast foodu

Doneck 8. septembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Známy donbaský novinár, bloger a politológ Alexander Rogers si posvietil na americkú politiku v Afganistane. Zaujímalo ho, prečo Washington stále nedá pokoj tejto krajine vzdialenej od USA desaťtisíce kilometrov… 

Ilustračné foto

Ako vždy do seriózneho komentára vkladá aj štipku humoru, irónie a sarkazmu: „Škriatkovia vždy zavetria poklady – dokonca aj analytickí. Prečo Trumpa z ničoho nič tak zaujal Afganistan? Nič v politike sa nestáva len tak – z ničoho nič. Trump ešte prednedávnom tvrdil, že z Afganistanu treba odísť, ale… posiela tam ďalších 4 600 vojakov!.. Prečo?

Reklama

Začal som hľadať a našiel som. Začiatkom r. 2004 americká spoločnosť, ktorá sa zaoberá  geologickými prieskumami, US Geological Survey (USGS) začala robiť prieskumy v Afganistane. Pre začiatok našla údaje sovietskych geologických prieskumov, ktoré určili  mnohé náleziská zlata, drahých kovov a nerastov. Začčiatkom r. 2006 tá istá spoločnosť robila prieskum zo vzduchu, zaoberala sa magnetickou, gravitačnou a spektrálnou analýzou. Magnetický prieskum dokáže objaviť rudy obsahujúce železo aj v hĺbke do 10 kilometrov. Gravitačné prieskumy, okrem iného, umožňujú objaviť náleziská plynu a ropy. Spektrálna analýza umožňuje objaviť rôzne minerály. Americká spoločnosť v priebehu 2 mesiacov preskúmala 70 percent územia Afganistanu.

Tieto prieskumy potvrdili presnosť sovietskych prieskumov: v Afganistane sa nachádza 60 miliónov ton mede, 2,2 trilióna ton železa, 1,4 milióna ton vzácnych elementov, ako napríklad, lantán, cézium a neodým, a taktiež veľké náleziska zlata, striebra, hliníka, zinku, lítia a ortuti. Napríklad, Kaneshinské nálezisko v provincii Helmand má vzácne minerály podľa výpočtov expertov vhodnote asi 89 miliárd dolárov.

Reklama

Odborník a účastník afganského projektu USGS Jack Medlin v rozhovore pre časopis Live Science vyhlásil, že „Afganistan má mimoriadne bohaté minerálne zásoby. V súčasnosti je identifikovaných 24 nálezisk svetovej triedy.“ V r. 2010 správa o bohatstvách Afganistanu sa dostala do špeciálneho útvaru ministerstva obrany USA pre stabilizáciu a operácie v biznise –  U.S. Department of Defense’s Task Force for Business and Stability Operations (TFBSO). Bohatstva Afganistanu ohodnotili na sumu vyššiu ako 900 miliárd dolárov. V priebehu nasledujúcich 4 rokov USGS a TFBSO uskutočnili rad spoločných geologických prieskumov v Afganistane – dokonca často aj v zóne vojenských operácií.

Ani mnohé iné krajiny nezaostávajú. Čínska štátna spoločnosť China Metallurgical Group podpísala s vládou Afganistanu 30-ročnú dohodu o ťažbe mede v nálezisku Mes Ainak na sumu 3 miliardy dolárov. Rad nálezísk sa dostalo do rúk indickým spoločnostiam. Číňania a Indovia úspešne pracujú v Afganistane aj v časoch, keď tam Američania bojujú. A predstavte si, ako sa rozbehnú, keď Američania odídu z Afganistanu!

Ako hovorievajú humoristi: „Také obrovské bohatstvá a USA s tým nemajú nič spoločné?“ To takmer nie je možné, aby Američania neboli pri všetkom… Preto Trumpovi je ľúto ponechávať také bohatstvo Číňanom. Ide o trilióny dolárov! A rozprávky o „boji proti terorizmu“ nech ponechá pre amerických mešťanov. Tí kvôli konzumácii fast foodu majú mozgy zaliate tukom – tí podobným rozprávkam uveria,“ zdôrazňuje v závere svojho komentáru Alexander Rogers.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali