Ako vnímali európski partneri kauzy Čistý deň a Hlávková počas nášho predsedníctva? Odpovedal hovorca ministerstva zahraničia Peter Stano

Ako vnímali európski partneri kauzy Čistý deň a Hlávková počas nášho predsedníctva? Odpovedal hovorca ministerstva zahraničia Peter Stano

Slovensko 22. decembra 2016 (HSP/Foto: MZV, TASR – Martin Baumann)

 

Slovensku sa končí polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie. Ako je hodnotené? Čo predsedníctvo prinesie bežným občanom? Mali niektoré kauzy, vrátane resocializačného strediska Čistý deň a vyjadrení Transparency International i bývalej zamestnankyne ministerstva Zuzany Hlávkovej, dopad na priebeh nášho predsedníctva? Tieto a ďalšie otázky nám zodpovedal hovorca ministerstva Peter Stano.

Na snímke hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano
Na snímke hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano

 

Reklama

Ako Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí hodnotí končiace sa predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ?

Vďaka dôkladnej príprave a nesmiernemu nasadeniu všetkých ľudí, ktorí sa na predsedníctve SR v Rade EÚ podieľali – diplomatov, expertov, ale aj stážistov, mladých dobrovoľníkov a tzv. styčných dôstojníkov, ktorí sprevádzali jednotlivé delegácie – je SK PRES hodnotené ako úspech. A nie je to len náš subjektívny pocit, ale pozitívne nás hodnotia naši európski partneri, experti aj mimovládne organizácie.  To, čo dnes počúvame na adresu slovenského predsedníctva, je konštatovanie, že hoci sme Rade EÚ predsedali po prvýkrát, preukázali sme profesionalitu, spoľahlivosť a odbornosť. A bilancia výsledkov to len potvrdzuje.

Reklama

Splnili sme svoj sľub, že bude nestranným a úprimným sprostredkovateľom a mediátorom európskeho kompromisu, že sa zameriame na pozitívne a konštruktívne posúvanie tém, politík a agiend EÚ dopredu.

Predsedníctvo sme preberali v čase bezprecedentných udalostí ako je pokračujúca migračná kríza, rozhodnutie jednej členskej krajiny opustiť EÚ (Brexit) či nečakane turbulentný vývoj v Turecku.

Podľa nás je dôležité, že sme dosiahli pokrok v každej zo štyroch oblastí, ktoré sme si definovali ako priority – silnejšia ekonomika a investície; silnejší jednotný trh; udržateľná migračná a azylová politika; globálne angažovaná EÚ (obchodná politika a politika rozširovania).

Takže splnili sme sľuby, naplnili ambície a toto predsedníctvo môžeme uzavrieť so cťou a pomerne dlhým zoznamom výsledkov.

 

Reklama

Stotožňujete sa s mediálnymi tvrdeniami, že očakávania od Slovenska boli nastavené nízko?

Závisí od toho, kto mal od slovenského predsedníctva nízke očakávania. Seriózni partneri a ľudia, ktorí majú potrebný prehľad a rozhľad, s takými tvrdeniami nikdy neprišli. Vami spomínané hodnotenia zaznievali v rámci Európy z malého okruhu niekoľkých politikov či novinárov, ktorí cítia potrebu spochybňovať Slovensko. Vždy si treba všímať, čo je motivácia takých tvrdení. Pre nás je dôležité, že sme Európe dokázali, že vieme zvládnuť aj takú zodpovednú úlohu, akou je predsedanie jednej z troch najdôležitejších inštitúcií EÚ. Z nášho pohľadu sme správne nastavili priority a ambície predsedníctva  a život i dosiahnuté výsledky ukázali, že sme postupovali správne. Takže po tých šiestich mesiacoch na čele EÚ sa všetci mohli presvedčiť o kvalite našich diplomatov a expertov a dnes nikto nemá dôvod spochybňovať Slovensko.

 

Ako Slováci pocítia predsedníctvo našej krajiny v bežnom živote?

V prvom rade – predsedníctvo v Rade EÚ nie je o presadzovaní národných záujmov ale o službe Európskej únii, z ktorej Slovensko získava približne 1,67 miliárd eur každý rok. Takže výsledky predsedníctva sú zamerané predovšetkým v prospech všetkých Európanov, nielen obyvateľov jednej krajiny. Samozrejme viaceré z dohôd a rozhodnutí, ktoré sa podarilo prijať počas nášho predsedníctva, si postupne konkrétnou formou nájdu cestu do bežného života občanov aj v SR – to bol napokon aj jeden z našich cieľov: dosiahnuť hmatateľné výsledky, keďže európsky projekt je tu pre ľudí. Čiže aj v dôsledku nášho predsedníctva by malo prísť viac prostriedkov do európskeho fondu pre investície, malo by dôjsť k zrušeniu tzv. geoblockingu teda, že ľudia si budú môcť elektronické služby či produkty objednávať bez miestneho obmedzenia, posilnila sa ochrana a kontrola vonkajšej hranice EÚ, došlo k zmierneniu migračných tlakov, praktické výhody budú plynúť aj z nárastu obchodu a vytvárania nových pracovných miest v dôsledku podpisu obchodnej dohody CETA s Kanadou atď.

Reklama

 

Narušili slovenské predsedníctvo mediálne kauzy, ako napríklad Čistý deň, či vyhlásenia Zuzana Hlávkovej? Považuje ich ministerstvo za zámernú očierňujúcu kampaň?

Tieto údajné kauzy nemali vplyv na priebeh ani výsledky predsedníctva. Európski partneri si všímali naše skutočné výkony a výsledky, nie to, čo doma píšu v rámci vnútropolitického boja slovenské médiá. Ale spochybňovanie niektorých predsedníckych podujatí bez akýchkoľvek dôkazov v posledných týždňoch poznačilo domácu atmosféru a vnímanie predsedníctva časťou verejnosti na Slovensku.

 

Prečo podľa vás organizácia Transparency International zamlčuje fakt, že Slovensko na predsedníctvo vyčlenilo najnižšiu čiastku z krajín V4 a zároveň zo 70 miliónov eur ešte ušetrí 11 miliónov?

Nepoznáme motívy konania a výrokov Transparency International Slovensko. Je ale zjavné, že tak jej predstavitelia, ako aj niektorí opoziční poslanci, aktivisti a časť médií prehliada, ignoruje alebo cielene zamlčiava argumentáciu MZVaEZ v prípade údajnej kauzy predsedníckych podujatí a bez akýchkoľvek dôkazov prichádzajú s rôznymi obvineniami a zároveň hneď vynášajú aj rozsudky, hoci to je v právnom štáte úloha pre súdy.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák počas oficiálneho predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v Bratislave
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák počas oficiálneho predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v Bratislave

 

Plánuje ministerstvo voči nadnárodnej organizácii Transparency International podniknúť aj právne kroky, keďže ste aktuálnu kampaň organizácie OdpovedzteZuzane.sk. označili za klamlivú a zavádzajúcu?

Naše aktivity a energia sa momentálne sústreďujú na maximálnu súčinnosť s najvyššími kontrolnými orgánmi štátu, ktoré sme ako jediné kompetentné požiadali o preverenie zákonnosti a správností obstarávaní spojených s predsedníckymi podujatiami, aby tak prispeli k odstráneniu akýchkoľvek pochybností. Lebo nám najviac záleží na transparentnosti a pozitívnom vnímaní predsedníctva SR v Rade EÚ, ktoré bolo objektívne úspechom Slovenska.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali