Svet 16. októbra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vysoká spotreba cukru rakovinovými bunkami stimuluje aktívny rast zhubného nádoru. Uvádza sa to v referáte vedcov z Flámskeho inštitútu biotechnológií, uverejnenom v časopise Nature Communications.
Odborníci vykonali rozsiahly deväťročný výskum, počas ktorého dokázali zistiť prepojenie medzi metabolickou odchýlkou – Warburgovým efektom a onkologickú aktivitou. Pritom vedci použili v experimentoch droždie, ktorého bunky obsahujú rovnaké bielkoviny ako rakovinové nádory.
Uvádza sa, že na rozdiel od zdravých buniek rakovinové vytvárajú hlavnú časť energie vďaka štiepenie glukózy. Tento fenomen spúšťa cyklus nepretržitej stimulácie rozvoja a rastu rakoviny.
“Sledovali sme na príklade droždia, že prostredníctvom fruktózovo – 1,6-difosfátu dochádzalo k aktivácii bielkovín, ktoré stimulujú rozmnožovanie ako drožďových, tak i zhubných buniek,” povedal jeden z autorov výskumu, profesor Johan Tevelene.
Vedci sa domnievajú, že objavená vzájomná súvislosť pomôže okrem iného aj pri vytváraní individuálnych diét pre onkologicky chorých ľudí.