Ako je možné, že Rusko dokáže v zbrojení udržiavať krok s Američanmi?

Ako je možné, že Rusko dokáže v zbrojení udržiavať krok s Američanmi?

Moskva 4. decembra 2017 (HSP/RusVesna/Foto:TASR/AP-Steven Governo)

 

Ruský vojenský analytik Konstantin Dušenov na portáli RusVesna publikoval zaujímavý článok o možnostiach ruského zbrojárskeho priemyslu, ktoré nijako nezaostáva za americkým a ktorého úroveň tak veľmi znervózňuje nielen amerických odborníkov, ale aj odborníkov z NATO.

Ilustračné foto

V prepočte na USD Rusi ročne do vojenského rozpočtu vložia 50 miliárd USD, USA približne 700 miliárd USD a ak k tomu prirátame USD, ktoré vkladá do vojenského rozpočtu NATO, tak USA a NATO vložia spoločne do vojenského rozpočtu približne 1,2 bilióna USD – takmer 22x viac ako Rusko. Pritom nie je viditeľné zaostávanie Ruska za USA a NATO, práve naopak – ukazuje sa že v mnohých aspektoch Rusko predčí svojich “západných partnerov”.

Reklama

To, čo vyzerá na prvý pohľad ako záhada, žiadnou záhadou nie je, ak sa pozrieme na informácie, do čoho vkladajú peniaze Američania a NATO. V prvom rade sledujú politiku “zdržiavania ruskej agresie” všade na svete. Takže svoje doláre míňajú celoplošne na rôzne projekty. Rusko hospodári oveľa šetrnejšie a sústredí sa na kľúčové projekty. Preto už takmer 20 rokov Rusko (napriek kuvikaniu rôznych liberálnych ruských politikov a milovníkov Západu, ktorí tvrdia, že Rusko sa každú chvíľu ekonomicky položí) dokáže úspešne zvyšovať svoj obranný potenciál a Američania nedokážu zraziť Rusko na kolená, hoci ruskí amerikanofili všade usilovne prehlasujú že informácie o ruskej bojaschopnosti sú “klamstvom a propagandou Kremľa”.

Overiť si, či ide o klamstvo a propagandu Kremľa je skutočne jednoduché – stačí na Rusko zaútočiť. Ak sa Rusko rozsype, znamená to, že naozaj išlo o propagandu Kremľa, ak však útočník utrpí klasický ruský výprask, aký už v minulosti utrpeli aj Švédi, Francúzi či Nemci, ukáže sa, že informácia o rozvinutom ruskom zbrojárskom programe bola pravdivá.

Reklama

Americkí odborníci na rozdiel od rôznych domácich hysterických rusofóbov typu Navaľnyj či Kudrin však dobre vedia, aký je skutočný vojenský potenciál Ruska a preto sa do priamej konfrontácie s Ruskom veľmi nehrnú. Svoju skutočnú bojaschopnosť už Američania za posledných 20 rokov predviedli v Iraku, Sýrii či Afganistane a povedzme si otvorene, napriek obrovskej technologickej prevahe príliš neoslnili. Takmer o generáciu staršie ruské zbrane a guerillová taktika narobila Američanom nepríjemné problémy a ukázala na slabiny amerických ozbrojených síl. Pritom napríklad v Afganistane Rusi na rozdiel od Američanov v minulosti nepodporujú Taliban dodávkami prenosných protileteckých a protitankových systémov.

Americkí a západní odborníci už viackrát uviedli, že od skončenia Studenej vojny sa síce NATO rozšírilo smerom na východ, po nástupe Putina do prezidentskej pozície sa však prestali plány Američanov a NATO postupne dariť. Putinovi sa podarilo najprv úspešne ukončiť vojnu v Čečensku, zhatiť americké plány v Gruzínsku v roku 2008 a podľa amerických odborníkov kapacity NATO vo východnej Európe beznádejne degradovali. Podľa amerických odborníkov sa nedá spoliehať ani na sily rýchlej reakcie, ktoré podľa amerických odborníkov by nedokázali dlhšie zdržiavať masívny útok Ruska.

Samozrejme Američania vo svojich vyhláseniach často zavádzajú. Potrebujú v prvom rade predávať Európe svoje staršie zbrane a tieto zbrane nebude Európa kupovať, ak sa bude v politike raziť téza, že Američania a NATO majú situáciu pod kontrolou. Sily NATO sú naozaj veľmi silné, na rozdiel od Ruska však trpia svojou rôznorodosťou. Štandardy NATO nie sú ešte stále plne akceptované všetkými štátmi aliancie a líši sa aj ich bojová úroveň, vojenská sila a morálna úroveň. Pritom NATO prechádza vážnou krízou, jeden z najsilnejších štátov NATO – Turecko má otvorené spory s USA a vedením aliancie.

Tajomstvo, prečo NATO napriek tomu, že míňa takmer 22x viac na zbrojenie ako Rusko nemá astronomickú prevahu spočíva v tom, že Rusko míňa svoje financie podstatne pragmatickejšie a cielenejšie. Rusko vkladá veľkú časť financií do vývoja nových konštrukcií a skúšok nových zbraní. Aj Američania vrážajú množstvo financií do výskumu, v americkom prípade sa však ukazuje, že dochádza k netransparentnému spôsobu v narábaní s financiami, dôkazom čoho sú neúspechy takých projektov ako napr. F-22, F-35, Zumwalt a pod. Rusko  modernizuje, konštruuje a skúša nové kvalitné zbrane za podstatne nižšiu cenu ako USA.

Obrovský objem financií (takmer 66 % z celého rozpočtu) Američania vkladajú do svojej gigantickej vojenskej infraštruktúry. Prevádzkujú približne 1000 základní na celom svete, nielen na území USA. K tomu treba prirátať výplaty pre 2 milióny amerických vojakov v zbrani, ako aj veteránov, ktorí sa zúčastnili vojen v Iraku či Sýrii. V Rusku je plat vojakov i veteránov v USD podstatne nižší ako v USA, v zbrani (vrátane žoldnierov a veteránov) má Rusko približne 1 milión vojakov čo je dostačujúci počet (má však aj iba polovičný počet obyvateľov oproti USA) a takisto má Rusko len niekoľko základní. Tieto základne sa však nachádzajú na strategicky nesmierne výhodných miestach.

Reklama

Rusko výrazne znížilo stav svojich bojových divízií, za to však modernizovalo zbrojný park a zvýšilo bojovú silu a úroveň týchto jednotiek. Američania majú obrovský počet strojov, ktoré musia udržiavať a to ich značne finančne vyčerpáva. Preto sa momentálne veľmi snažia presadiť, aby štáty NATO míňali na obranu 2 % zo svojho rozpočtu a aby mohli týmto štátom predať za predraženú cenu svoje staršie zbrane, ktoré už nemajú ako udržiavať.

Na snímke ruský tank T-14 Armata

Dôležitým faktorom je aj skutočnosť, že klasický pomer rubeľ – USD nefunguje vo vojenskom a zbrojárskom sektore rovnako, ako v civilnom sektore. Ak by to platilo, tak podľa súčasného kurzu 1:60 by nebolo možné úspešne rozvíjať ruský zbrojársky potenciál. V zbrojárskom sektore však platia iné pravidlá hry a Rusko si aj za Jeľcina udržalo z veľkej časti schopnosť uchrániť svoj zbrojársky sektor pred útokmi ekonomických špekulantov. Podľa vládneho nariadenia číslo 208 s názvom “O štátnej regulácii cien pre vývoj zbrojného priemyslu” je zrejmé, že v tomto sektore platia iné metódy financovania a takisto iné priority. Zjednodušene povedané, v zbrojárskom sektore je kurz rubľa k USD len 1:10.

Dôležité je aj to, že pri porovnateľných ruských a amerických zbraniach v letectve, námorníctve či pozemných silách, stojí údržba amerických zbraní podstatne viac, ako údržba ruských zbraní. Takisto cena amerických zbraní je podstatne vyššia ako cena ruských zbraní, americký vojenský rozpočet vysoká cena amerických vojenských zbraní preto zaťažuje podstatne viac, ako zaťažuje ruský rozpočet kúpa ruských zbraní.

Američanov dráždi navyše skutočnosť, že v posledných rokoch čoraz viac štátov odmieta kupovať ich predražené zbrane, ktoré majú množstvo nedostatkov a radšej kupujú podstatne lacnejšie ruské zbrane, ktoré kvalitou za americkými zbraňami nielenže nezaostávajú, ale v mnohých prípadoch aj majú podstatne vyšší bojový potenciál a jednoduchšiu údržbu.

Na snímke ruské stíhačky

Portál Politico, ktorý publikuje často správy o katastrofálnom postavení amerických ozbrojených síl len preto, aby burcoval protiruskú hystériu a umožnil financovať novú horúčkovitú vlnu amerického zbrojenia dokonca uviedol, že Američania a NATO by nedokázali odolať ani sústredenému útoku ozbrojených síl Donecka a Luhanska, ktoré majú k dispozícii viac tankov, ako štáty NATO.

Reklama

Samozrejme ide o účelovú propagandu, pravdou však ostáva, že by tankisti Donecka a Luhanska dokázali pripraviť profesionálom v NATO veľa nepríjemností a spôsobiť im vysoké straty. Ak by sa bojová úroveň NATO merala podľa hysterického škrekotu rusofóbov, NATO by bolo samozrejme neporaziteľné, bojová úroveň sa však podľa takéhoto škrekotu nemeria.

Americkí vojenskí odborníci pri jednom z posledných cvičení štátov NATO sledovali bojové aktivity 173 výsadkovej brigády americkej armády, ktorá patrí k najlepším americkým bojovým jednotkám. Ukázalo sa, že brigáda mala výrazné ťažkosti, keď musela bojovať v lesnom teréne a brániť sa útokom moderne vyzbrojených jednotiek nepriateľa. Takisto sa ukázalo, že bez GPS a bez vzdušnej nadvlády nedokážu Američania s výnimkou príslušníkov špeciálnych jednotiek úspešne a dlhodobo klásť odpor.

Nemci momentálne utrpeli šok, keď v poslednom roku vypadlo z bojovej služby postupne všetkých 6 najnovších nemeckých ponoriek typu 212A. Momentálne je stav taký, že Nemci nemajú na mori ani jednu z týchto ponoriek, jedna z ponoriek má poškodený motor, druhá má problémy s tesnením, tretia je na povinnej údržbe, štvrtá má problémy s elektronikou. Piata slúži na cvičné účely a testy na 6 ponorke ukázali na niektoré drobné chyby, ktoré sa musia najprv odstrániť a až potom môže ponorka vyplávať na bojovú plavbu.

Nemecko už 13 rok vedie “starenka Merkelová” a ministrom obrany Nemecka je pani Ursula von der Leyen, ktorá je vzdelaním gynekologička, túto skutočnosť preto netreba bližšie komentovať.

Na snímke nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová

Problémy majú aj Angličania. Britská premiérka Tereza Mayová má tradičné silné protiruské vyhlásenia, aj ona však citeľne ochabla, keď koncom novembra 2014 moderný britský torpédoborec Daymond v cene približne 1 miliardy USD utrpel počas bojovej plavby ťažké poškodenie motora a zmenil sa na nefunkčnú kopu železa, ktorú museli s hanbou nákladné remorkéry odtiahnuť do prístavu k opravám. Úprava a modernizácia podstatne väčšieho bojového lietadlového krížnika Admiral Kuznecov stála približne tretinu sumy, ktorú stál britský torpédoborec Daymond a svoje kvality ruská loď ukázala počas sýrskej kampane.

Dňa 19. 10. 2017 Vladimír Putin na stretnutí Valdajského klubu odpovedal na otázku, ako sa Rusko stavia k tomu, že NATO rozširuje svoju infraštruktúru na ruských západných hraniciach a vytvára skupiny rýchlej reakcie, veľmi krátko no jasne:

“Vieme o každom kroku NATO a rozumieme týmto krokom. Kroky Američanov a NATO nás neznepokojujú. Pokojne si môžu trénovať koľko chcú. My máme všetko pod kontrolou.”

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Tak je to. My sme Rusi a na našej strane je Boh.

Konstantin Dušenov

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali