Aftenposten: “Rande” Putina a Erdogana v Istanbule zapríčinilo to, že Západ oblial studený pot

Aftenposten: “Rande” Putina a Erdogana v Istanbule zapríčinilo to, že Západ oblial studený pot

Oslo 14. októbra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Stretnutie Putina a Erdogana v Istanbule signalizuje, že Rusko a Turecko budú spolupracovať ešte tesnejšie a to poriadne straší Západ, uvádza vo svojom komentári v nórskom denníku Aftenposten publicista a novinár Per Anders Johansen.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Pripomenul, že stretnutie Putina a Erdogana bolo už tretie v poradí od augustu tohto roka – teda v dosť krátkom čase. Prízvukuje, že americký kolega John Kerry bol tak rozrušený a znepokojnený týmto stretnutím, že 24 hodín predtým volal Erdoganovi a snažil sa zistiť, o čom budú hovoriť Putin a Erdogan.

Reklama

„Oficiálnou príčinou návštevy Putina bol Celosvetový energetický kongres, na ktorom Putin mal vystúpiť s prejavom. V ňom podčiarkol: „Zamraziť alebo znížiť výrobu ropy je jediným správnym riešením.“ A taktiež zablahoželal Erdoganovi k tomu, že sa mu podarilo stabilizovať Turecko po pokuse o štátny prevrat. Navyše Putin a Ergogan sa dohodli na realizácii projektu Južný prúd, ktorý zabezpečí dodávky ruského plynu do Južnej Európy. Taktiež rokovali o ruských dodávkach jadrových reaktorov do Turecka a diskutovali aj o Sýrii. Putin a Erdogan môžu rozhodnúť o osude bojov o Aleppo,“ domnieva sa Per Anders Johansen.

Pripomína, že práve v čase, keď Putin a Erdogan sa rozprávali v Istanbule, Rusko aktivizuje svoju prítomnosť v Sýrii. Poukazuje na to, že Rusko a USA majú rozdielne ciele v blízkovýchodnom konflikte: „“Najdôležitejšími cieľmi USA sú jednotky ISILu v irackom Mosule a v sýrskej Rakke, ale Putin a Asad sa sústredili na Aleppe. V obidvoch prípadoch Turecko hrá rozhodujúcu úlohu. Preto ruské vedenie presviedča Ankaru, aby uzatvorila kanály dodávok zbraní pre opozíciu v Aleppe a ponúka Turecku ešte tesnejšiu vojensko-technickú spoluprácu,“ píše nórsky novinár.

Reklama

Ďalej popisuje priebeh pokusu o štátny prevrat v Turecku a poukazuje na to, že Putin buduje dobré vzťahy s Tureckom – členskou krajinou NATO. „Pokus o štátny prevrat zblížil Putina a Erdogana a naopak zhoršil vzťahy medzi USA a Tureckom. Ruskí diplomati perfektne vedia, že dnes je práve najvhodnejší čas, keď treba ešte zlepšiť vzťahy s Tureckom. Zo svojej strany Erdogan chce demonštrovať svojim západným partnerom, že Turecko stále môže ísť svojou vlastnou cestou,“ nórsky novinár cituje výrok analytika Andrewa Neffa zo spoločnosti IKS Energy, ktorý to povedal v rozhovore pre informačnú agentúru AFP.

Per Anders Johansen upozorňuje na výrok tureckého prezidenta, ktorý o vzťahoch s Ruskom  povedal: „Rýchlo sa blížime ku normalizácii našich vzťahov.“ Poukazuje na to, že Turecko má najväčšiu armádu v Európe spomedzi členských krajín NATO. Robí pritom trochu nečakaný záver: „Rusi a Turci sú proti NATO.“

Uvádza komentár analytika Talhu Kosea z tureckého analytického centra Seta, ktorý poskytol v rozhovore pre denník The Independent: „Rusi nebránia Turkom robiť to, čo robia na severe Sýrie a Turci nemajú nič proti tomu, čo Rusi robia v Aleppe. Naopak Turecko je nespokojné s tým, že USA a NATO vrátene aj samotného Nórska úzko spolupracujú s kurdskými jednotkami. Turecko sa domnieva, že USA v Sýrii škodia záujmom Turecka.“

Nórsky novinár pripomína, že prvé stretnutie v auguste medzi Putinom a Erdoganom bolo poznačené incidentom so zostrelenou ruskou stíhačkou a Erdogan sa musel Putinovi ospravedlniť. Potom Turci zatkli oboch pilotov, ktorí zostrelili ruskú stíhačku – aj napriek tomu, že ich predtým vyhlásili za národných hrdinov. V súčasnosti sú obaja vo väzení. Pripomenul, že Putin využil summit G20 na to, aby sa porozprával s Erdoganom.

Per Anders Johansen v závere komentuje posledné udalosti z oblasti rusko-francúzskych vzťahov: ruské veto francúzskeho návrhu v OSN, nediplomatická reakcia francúzskeho prezidenta a následne – odmietnutie Putina navštíviť Paríž. Nórsky novinár prízvukuje, že po Ankare na rade možno je Paríž a aj v tomto prípade Rusko bude meniť svoju politiku. Je možné, že sa zlepšia aj vzťahy medzi Ruskom a Francúzskom, ako to bolo v prípade vzťahov Ruska a Turecka, ale pritom už nemusí byť Hollande, ale iný francúzsky prezident.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali