ADCH: Na zvýšenie minimálnej mzdy v domovoch dôchodcov sa budú skladať dôchodcovia

ADCH: Na zvýšenie minimálnej mzdy v domovoch dôchodcov sa budú skladať dôchodcovia

Košice 16. novembera 2016 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Včera zasadal Výbor NR SR pre sociálne veci, ktorý mal v pláne aj rokovanie k Vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách. Výbor na svojom zasadnutí zamietol návrh opozičného poslanca Mihála na systémovú zmenu – financovanie sociálnych služieb v zariadeniach pre seniorov a zariadeniach opatrovateľskej starostlivosti, ktoré by kopírovalo každoročné navýšenie minimálnej mzdy.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Dnes je toto financovanie v mesačnej výške 320 € na klienta. Táto výška je totožná s výškou financovania v roku 1998, kedy však bola výška minimálnej mzdy na úrovni 98 €. Je predpoklad, že v roku 2017 bude minimálna mzda 435 €, čo je oproti roku 1998 viac ako 4-násobné zvýšenie.

Reklama

“Zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej starostlivosti musia reflektovať zvyšovanie minimálnej mzdy, pričom výška príspevku štátu na klienta od roku 1998 zostáva bez zmeny, teda už 18 rokov je v nezmenenej výške. Pokiaľ nebudú navýšené tieto príspevky, a budeme musieť zvyšovať náklady minimálnej mzdy vo všetkých stupňoch náročnosti zákonníka práce, na tento negatívny rozdiel sa budú musieť skladať klienti – dôchodcovia. Mzdové náklady aj s odvodmi poskytovateľov sociálnych služieb predstavujú zhruba 70% všetkých nákladov na sociálne služby.” reagoval na výsledok zasadnutia výboru Cyril Korpesio, člen predsedníctva Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR a riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice. “Tento krok Výboru NR SR pre sociálne veci pôjde budúci týždeň na plénum NR SR. Ak navrhnutá zmena financovania neprejde ani v pléne NR SR, premeškáme historickú príležitosť na systémové prepojenie financovania sociálnych služieb so zvyšovaním minimálnej mzdy, ktorá tvorí najväčšiu nákladovú položku poskytovateľov sociálnych služieb.”  doplnil Cyril Korpesio.

Na výsledok zasadnutia výboru reagovala aj jeho predsedníčka výboru NR SR pre sociálne veci a poslankyňa NR SR Alena Bašistová: “Zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby, ktoré prevádzkujú neverejní poskytovatelia sociálnych služieb, už roky trpia finančnou mizériou. Doplácajú totiž na to, že v praxi nefunguje ich kombinované viaczdrojové financovanie. Mali byť platené z rozpočtu obcí a štátneho rozpočtu. Reálne však dostávajú zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby iba peniaze od štátu. Samosprávy im na fungovanie neprispievajú, pričom tieto zariadenia suplujú ich povinnosť zabezpečiť seniorom starostlivosť. Zvýšenie minimálnych miezd tak môže spôsobiť budúci rok vážne problémy s financovaním týchto neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.

Reklama

Preto som dnes na Výbore pre sociálne veci pri prekovaní ,,malej“ novely zákona o Sociálnych službách, podporila opozičný návrh na zvýšenie príspevkov zo štátneho rozpočtu pre týchto neverejných poskytovateľov. Je však neisté, či návrh pri hlasovaní parlamentu prejde. Nebude jednoduché hľadať dodatočné zdroje v budúcoročnom rozpočte. Verím však, že sa to podarí.” dodala Alena Bašistová.

Redakciu informovala Adriana Čurajová z Arcidiecéznej charity Košice.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali