17 otázok a odpovedí o sviatosti zmierenia. Odpovedal morálny teológ a bioetik profesor Marek Petro

17 otázok a odpovedí o sviatosti zmierenia. Odpovedal morálny teológ a bioetik profesor Marek Petro

Slovensko 9. apríla 2017 (HSP/Foto: MP)

 

Svätý Vincent de Paul povedal „aby sme mohli pristúpiť k Bohu, musíme vyjsť sami zo seba“. Blížia sa Veľkonočné sviatky a mnohí ľudia skrze utrpenie a zmŕtvýchvstanie Ježiša Krista chcú byť úprimne bližšie k Bohu. Avšak rozum a naša slobodná vôľa sú často dôvodom toho, že práve našimi rozhodnutiami zhrešiť, sa vzďaľujeme od Boha.

Na snímke prof. ThDr. Marek Petro, PhD.

Je tu však sviatosť zmierenia a pokánia, v ktorej ľuďom Boh skrze spovedníka odpúšťa ich hriechy a poklesky. Ľudia, ktorí pristupujú k spovedi, si ale častokrát kladú mnohé otázky. Ako sa čo najlepšie pripraviť na spoveď? Ako prekonať strach a rozpaky vyznať určitý hriech? Čo by ľudia nemali na spovedi hovoriť? Na tieto a ďalšie otázky nám odpovedal prof. ThDr. Marek Petro, PhD., morálny teológ a bioetik na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove.

Reklama

 

Ako by si mali veriaci spytovať svedomie, aby sa čo najlepšie pripravili na predveľkonočnú spoveď?

Reklama

Podľa spovedného zrkadla, schváleného autoritou Cirkvi v súčinnosti so svojím svedomím. Vo veľkej miere to závisí od duchovnej disponovanosti daného jedinca. Ide o každú spoveď, nie len o predveľkonočnú.

 

Čo by podľa vás nemali ľudia na spovedi hovoriť?

Nič okrem svojich hriechov.

 

Reklama

Ako by mali prekonať hanbu a strach, aby vyznali tie hriechy, kvôli ktorým sú v rozpakoch?

Uvedomiť si, že aj spovedník je len človek, ktorý je slabý a hriešny a tiež potrebuje odpustenie. Byť otvorený a nemať predsudky z kňaza. Ak som sa nehanbil hrešiť, nemám sa hanbiť ten hriech aj vyznať. Kňaz je prostredník, hriechy odpúšťa Boh, teda kňaz nie je prekážkou k odpusteniu hriechov, pokiaľ sme otvorení a úprimní. Ak má človek predsudky pred konkrétnym kňazom, má právo vybrať si iného spovedníka.

Nakoniec, spoveď je viazaná spovedným tajomstvom, ktoré zaväzuje spovedníka i toho kto sa spovedá.

 

Čo odporúčate ľuďom, ktorí sa spoliehajú, že na niektoré hriechy sa ich opýta kňaz?

Reklama

Nespoliehať sa na to a sám povedať všetko úprimne a pravdivo.

 

Človek hreší nielen skutkami a slovami, ale aj myšlienkami. Ako sa dá nevhodným myšlienkam vyhnúť?

Absolútne sa im nedá vyhnúť, hriechom totiž nie je samotná vnuknutá myšlienka, ale skutočnosť, či sa s ňou vnútorne zaoberáme a ako s ňou ďalej naložíme.

Čím je človek v lepšej duchovnej kondícii, teda žije duchovným životom, tým viac sa vie s pomocou Božou hriešnym myšlienkam vyhýbať. Je vhodné nahrádzať zlé myšlienky dobrými, skúsenosť hovorí, že čím viac sa snažím na niečo zlé nemyslieť, tým viac na to myslím.

 

Viera v čiernu mágiu či okultizmus je hriechom. Ako cirkev nazerá na bielu mágiu a tzv. ľudových liečiteľov? Páchajú kresťania hriech ak využívajú pomoc týchto ľudí?

Každá mágia je vždy hriechom, nech ju nazveme čierna, šedá, či biela – je to druh povery. Každý, kto používa mágiu, teda aj ľudový liečiteľ, hreší; aj ten, kto využíva jeho služby. Tu je ale potrebné rozlišovať, či daný človek používa mágiu, alebo sa skutočne vyzná v liečivých bylinkách a vie poradiť, ktoré čaje piť na tú ktorú diagnózu.

Pokiaľ sme v pochybnosti či ide o mágiu alebo nie, treba sa takýchto praktík vyvarovať. Tiež je potrebné si uvedomiť, že lekárom duše i tela je Boh sám a že zmysel nášho života nezávisí od telesného zdravia, ale sa napĺňa v Kristovi.

Treba správne chápať vetu Písma: keď Kristus hovorí: Kto chce ísť za mnou, nech berie každý deň svoj kríž a nasleduje ma. Pokiaľ sa zriekam seba a „obliekam sa do Krista“, ani smrť mi nepoškodí.

Reklama

 

Ako je to s nepravdou, ktoré môže pomôcť človeku? Ak matka napríklad povie svojmu dieťaťu, ktoré nechce jesť, že na tanieri má rozkrájaný menší kúsok mäsa, hoci mu tam dala ten väčší, má hriech?

Človek nikdy nesmie klamať, ale nie vždy je povinný povedať pravdu, teda nie každému musí povedať všetko; danú pravdu má povedať iba tomu, kto má na ňu nárok. V tomto prípade dieťa určite nemá nárok na to, aby vedelo, ktorý kúsok mäsa mu mama dala. A na odľahčenie, nech mama varí tak, aby dieťaťu chutilo…


Akým spôsobom môžu ľudia diskutovať o politickej situácii na Slovensku, aby sa vyhli ohováraniu?

Snáď je tu potrebné aplikovať tzv. zlaté pravidlo: „rob to, čo chceš aby ľudia robili Tebe“.

Reklama

Je tiež náležité rozlíšiť ohováranie, teda to, že šírime chyby iného a konštruktívnu kritiku, teda ochotu niečomu v politike pomôcť.

Je tiež otázne, či sa jedná o ohováranie vo veci, ak už médiá chyby konkrétneho politika zverejnili na celé Slovensko; v tom prípade je treba diskutovať tak, aby sme ich aj napriek známym chybám v rozprávaní neurážali, ale snažili sa hľadať riešenie v danom probléme; máme sa za nich aj modliť, veď aj pri svätej liturgii sa v našom obrade (byzantskom) modlíme „za tých, ktorí spravujú a ochraňujú našu krajinu“.

Nakoniec, máme tých, ktorých sme si zvolili v demokratických voľbách; pokiaľ s tým volič nesúhlasí, má šancu to napraviť v ďalších voľbách – nehovorím, že tu ide o ideálny princíp, no je to princíp zástupnej demokracie.

Nakoniec, vždy je potrebné odsúdiť zlo – hriech, ale nie hriešnika.

 

Reklama

Je dobré opakovať pri spovedi predošlé, už vyznané, hriechy, ktoré však človeka naďalej ťažia?

Nie. Pokiaľ bol hriech úprimne vyznaný, je raz a navždy odpustený a nie je potrebné sa k nemu vracať. Takéto zmýšľanie človeka v našom ponímaní umenšuje Božiu všemohúcnosť.

Pokiaľ má človek aj naďalej ťažobu, ktorá vychádza z predošlého hriešneho života, môže mu pomôcť duchovné vedenie. Totiž tu už nejde o problém vychádzajúci z hriechu, ktorý už bol v spovedi vyznaný a Bohom odpustený, ale emocionálne následky z predošlého hriešneho konania.


Majú sa ľudia spovedať aj zo skrytých hriechov, t.j. ak napríklad človek pod vplyvom alkoholu pohoršuje svojich blízkych?

Prečo to nazývate skrytým hriechom? Treba sa spovedať z každého hriechu aj z toho, o ktorom si myslíme, že je skrytý. Môže byť síce skrytý pred ľuďmi ale nikdy nie pred Bohom.


Aký je váš názor na postoj „lepšie sa nespovedať, ako sa spovedať zle“?

Najlepšie je spovedať sa dobre.

Reklama


Po akom čase odporúčate absolvovať generálnu spoveď?

Generálna sv. spoveď sa odporúča tým, ktorí majú voľajakú pochybnosť o predchádzajúcich spovediach, či sa dobre vyspovedali.

Odporúča sa tiež pri vážnych životných rozhodnutiach, či stavoch – napr. pred sobášom, pred kňazskou vysviackou, pred zlatou svadbou, pri vážnej chorobe a pod.

Nie je dobré vykonať generálnu spoveď, pokiaľ sa človek neporadí so svojím spovedníkom a pokiaľ ho nemá, tak s hociktorým duchovným otcom. Je to kvôli tomu, aby z takejto praktiky nevznikli duchovné škody, napr. škrupulozita.

 

Je lepšie ak má človek stáleho spovedníka alebo pri každej spovedi ide k inému kňazovi?

Áno, je lepšie ak má stáleho spovedníka, lebo ten sa stáva aj jeho duchovným sprievodcom.

Reklama
Na snímke prof. ThDr. Marek Petro, PhD., ktorý od roku 2011 pôsobí ako prodekan GTF PU pre vedeckú činnosť a vonkajšie vzťahy

 

Aké sú pocity kňaza po niekoľkohodinovej spovedi? Je to radosť, že prostredníctvom neho Boh odpustil mnohým ľuďom ich hriechy, alebo pociťuje skôr únavu a vyčerpanie?

Aj jedno aj druhé, ale tá únava a vyčerpanie stojí za to.

 

Prof. ThDr. Marek Petro, PhD., je gréckokatolícky kňaz Prešovskej archieparchie a dlhoročný pedagóg na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove (GTF PU). Vysvätený bol v roku 1990 v Prešove. Do roku 2005 bol správcom gréckokatolíckej farnosti v Sečovskej Polianke a v rokoch 1994 – 1997 zároveň okresným dekanom vranovského dekanátu.

V roku 2000 získal na Pápežskej teologickej akadémii sv. Jána Pavla II. v Krakove licenciát a o štyri roky neskôr doktorát z katolíckej teológie. Habilitoval sa v roku 2007 na GTF PU v Prešove. V roku 2015 získal titul profesor v odbore Katolícka teológia. Je odborníkom v katolíckej morálnej teológii a bioetike a od roku 2011 pôsobí ako prodekan GTF PU pre vedeckú činnosť a vonkajšie vzťahy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali