Francúzsko sa nevzdáva. Viac ako milión ľudí protestovalo proti manželstvám homosexuálov

Francúzsko sa nevzdáva. Viac ako milión ľudí protestovalo proti manželstvám homosexuálov

Paríž 27. mája (HSP/Foto:TASR)

 

Situácia vyzerala beznádejne. Zdalo sa, že Francúzi rezignovali

„Áno, Francúzsko sa prebudilo!“ To sú slová Ludovine de la Rochére, prezidentky La manif pour tous, hnutia proti zákonu Taubira. V nedeľu sa vo Francúzsku oslavoval Deň matiek a v tento symbolický dátum sa zároveň konala dlhoočakávaná demonštrácia  na podporu klasickej rodiny. Po tom, čo zákon legalizujúci homosexuálne manželstvá a umožňujúci adopciu týmto párom schválila aj Ústavná rada, zdalo sa, že Francúzi rezignovali.

Reklama
Odpor Francúzov voči homomanželstvám vyjadroval viac než miliónový dav v uliciach

V médiach bolo často počuť vyjadrenia, že ak je už daný zákon schválený, je potrebné ho rešpektovať, bez ohľadu na to, či ho pokladáme za dobrý, alebo nie. Členovia vládnej socialistickej strany sebavedome vyhlasovali, že neočakávajú veľkú účasť na nedeľnej demonštrácii a že stačí ju prečkať a hnutie pomaly zanikne.

Situáciu v piatok vyostrilo vyhlásenie tváre hnutia Frigide Barjot, ktorá na improvizovanej tlačovej konferencii oznámila, že sa tentokrát nezúčastní osobne na demonštrácii, kvôli vyhrážkam smrti jej osobe a jej rodine… Barjot je od štvrtka pod permanentnou policajnou ochranou, práve kvôli daným vyhrážkam. Minister vnútra Manuel Valls sa snažil vzbudiť dojem, že hnutie prevzali viac-menej extrémistické sily a vyzval rodiny s deťmi, aby sa na demonštrácii nezúčastnili. Na manifestáciu bolo zmobilizovaných 4500 policajtov a na staniciach metra, z ktorých vychádzali sprievody „vítali” demonštrantov zástupy policajtov.  

Reklama

 

Musíme počkať, lebo dav je veľmi veľký …

Avšak Francúzi apel ministra nevypočuli. Tesne po  oficiálnom začiatku demonštrácie ohlásili usporiadatelia na Porte Dauphin, z ktorého odchádzal jeden z troch hlavných sprievodov, že sprievod musí počkať, pretože účastníkov je obrovské množstvo. Na námestí po tomto oznámení vypukla nefalšovaná radosť. Atmosféra bola elektrizujúca a tradične sa niesla v slávnostnom duchu, ale tentokrát bolo cítiť aj niečo iné. Francúzi sú skutočne nahnevaní…

Odpor Francúzov voči homomanželstvám vyjadroval viac než miliónový dav v uliciach

Keď moderátor vyzval dav, aby ukázal svoj hnev vláde, ktorá  ignoruje vôľu svojho národa, desať sekundovým tichom, nastalo hrobové ticho. Mlčanie mnohotisícového davu bolo veľmi pôsobivé… V dave bolo vidieť všetky vekové kategórie, rodiny s novorodencami, malými i veľkými deťmi, teenedžerov, ľudí stredného i staršieho veku, zástupcov katolíckeho duchovenstva i moslimskej komunity.

Reklama

 

Na demonštrácii boli aj zástupcovia slovenskej komunity

Medzi demonštrantmi boli aj zástupcovia slovenskej komunity a vzhľadom na veľmi silnú poľskú komunitu bolo vidieť aj odkazy na hnutie Solidarita. Demonštrovali dokonca aj psy…medzi ľudmi bolo niekoľko psov „oblečených“ v tričku s logom hnutia, alebo v zástave. Nahnevaný dav kričal „:Nie sme ovce ani barani..“ Medzi už tradičnými sloganmi ako “všetci sme sa narodili z jedného muža a ženy“ alebo „jedna matka a jeden otec, nie je nič lepšie pre dieťa“, pribudli aj nové výtvory ľudovej tvorivosti: “normálne dieťa hľadá normálnu matku“, „genderová teória skrývaš za zákonom (Taubira), ukáž sam ak si chlap t.j.  gender mužský“ alebo „posledný Deň matiek pred jeho zrušením“…  

Odpor Francúzov voči homomanželstvám vyjadroval viac než miliónový dav v uliciach

Všetky tri sprievody končili pred Invalidovňou, kde demonštranti úplne zaplnili priestranstvo a kde prebiehali prejavy. Celá demonštrácia sa niesla vo veľmi pokojnom duchu až na samý záver, keď sa vyskytlo niekoľko incidentov. Po tom, čo hnutie „Bdejúcich matiek“ začalo čítať básne, niekoľko desiatok mladých ľudí hádzalo petardy a fľaše smerom k polícii, ktorá zabarikádovala cestu k univerzite. Ešte počas odpoludnia niekoľko účastníkov hnutia „mouvance identitaire“ obsadili terasu vládnej socialistickej strany, kde rozvinuli plagát „Hollande, demisiu“. Socialistická strana označila tento čin za akt proti demokracii.

Ako obyčajne, opäť sa strhla bitka o konečné číslo počtu účastníkov. Už pri predchádzajúcich demonštráciách sa počty udávané policajnou prefektúrou a organizátormi protestov významne rozchádzali. Tentokrát sa zdá, že sa polícia skutočne zosmiešnila uvedeným číslom 150 tisíc ľudí. Ako uviedla Brigide Barjot, je známe, že na Esplanade des Invalides (pred Invalidovňou) sa zmestí 400 tis.ľudí a teraz bolo priestranstvo úplne zaplnené. Organizátori oznámili počet účastníkov cez 1 milión. Komentátori médií sa takisto zhodujú v tom, že účasť bola veľmi vysoká. 

Reklama

 

Sú Francúzi homofóbmi?

Nie. “Som tu, lebo termín MAMA nahradilo slovo RODIČ. Ja som mama, a toto nemôžem akceptovať.”

Zaujímavým faktom tiež je, že v rovnaký deň sa oči celého sveta mali pod svetlom reflektorov a kamier uprieť na Cannes, kde triumfoval film o láske dvoch lesieb. Dnes len málo médií hovorilo o manifestácii, avšak všetky hovorili o Cannes. 

 

Hnutie sa pravdepodobne pretransformuje na politické

Tvár hnutia Brigide Barjot oznámila v spravodajskej televízii BFMTV, že hnutie vstupuje do ďalšej fázy. Demonštrácie splnili svoj účel a teraz bude boj pokračovať politickými prostriedkami.

Viceprezident opozičnej strany UPM, uviedol, že cieľom je zrušenie daného zákona a okrem iného dodal: „mobilizácia skončila úspechom a to je znovu veľmi silný signál.“

Otázkou zostáva, akým smerom sa teraz hnutie bude uberať a či Francúzi nezabudnú na revolučného ducha, ktorého ako sa zdá, majú stále v krvi.

Katarína Hanzlíkova, Paríž.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali