1. celoslovenská konferencia za obnovu poľnohospodárstva

1. celoslovenská konferencia za obnovu poľnohospodárstva

Zemianske Kostoľany 22. júla 2016 (HSP/Foto:DAV)

 

Prvá celoslovenská konferencia o obnove poľnohospodárstva a potravinovej sebestačnosti Slovenska sa konala dňa 20.07. 2016 v Zemianskych Kostoľanoch.

Medzi zúčastnenými boli zástupcovia niektorých politických strán (KSS, SME rodina, ĽSNS), poslanec NRSR (Kruppa), ľudia z praxe, zástupcovia občianskych združení (Charta 2015, Charta 2016), slovenskej inteligencie, zástupcovia z komunálnej politiky, občianski aktivisti a taktiež zástupcovia redakcie kultúrno-politickej revue DAV DVA.

Reklama
Na snímke transparent na budove, kde sa konferencia konala
Na snímke transparent na budove, kde sa konferencia konala

Hlavným cieľom konferencie je zabránenie predaju slovenskej pôdy do zahraničia a obnovenie potravinovej sebestačnosti Slovenska. Výstupom prvej konferencie bolo spoločné vyhlásenie účastníkov, ktorým chceme zabrániť zmene zákona o zákaze predaja pôdy do zahraničia, ktoré bude odoslané príslušným štátnym orgánom. Text schváleného vyhlásenia:

„My, účastníci prvej celoslovenskej konferencie o obnove poľnohospodárstva a potravinovej bezpečnosti na Slovensku, žiadame slovenské štátne orgány (teda vládu SR, Národnú Radu SR a prezidenta SR), aby zastavili legislatívny proces vedúci k predaju poľnohospodárskej pôdy na Slovensku zahraničným právnickým a fyzickým osobám“
Na tomto vyhlásení sme sa zhodli všetci prítomní účastníci ako na jednoznačnej žiadosti smerovanej našim voleným predstaviteľom zákonodarnej a výkonnej moci Slovenskej republiky a podkladom bola široká rozprava o nebezpečenstve predaja slovenskej poľnohospodárskej pôdy zahraničným právnickým, i fyzickým osobám v rámci Európskej Únie.

Reklama

Toto nebezpečenstvo vyplýva z možných dôsledkov takéhoto kroku na výživu obyvateľstva Slovenska a na životné prostredie Slovenska. Vychádzali sme zo skúseností získaných nielen v oblasti poľnohospodárstva a výživy, ale i z celej histórie otvárania sa slovenskej ekonomiky zahraničiu a zo stavu, ktorý z toho postupne vznikal a dnes je pre Slovensko definitívny.

V oblasti výživy obyvateľov to už dnes znamená jednoznačne na spoliehanie sa na dovoz potravín a poľnohospodárskych produktov v rastlinnej, živočíšnej a ovocinársko-zeleninárskej prvovýrobe. Zatiaľ čo slovenskí malí farmári a súkromne hospodáriaci roľníci, ako aj poľnohospodárske družstvá (pre nevhodne vyrokované vstupné podmienky Slovenska do Európskej Únie) trpia kapitálovou podvýživou a minimálnymi dotáciami do poľnohospodárstva a potravinárskej výroby, vnútro-európska konkurencia, ktorá nepozná vplyvom integrácie do EÚ hraníc, požíva hlavne v starých členských krajinách výsady lepších dotácií a možnosťami lepších kapitálových pôžičiek a odbytových možností. Naopak,  v oblasti výživy sa prelomili pomery dovozu cez obchodné reťazce, i pre spracovateľský potravinársky priemysel na Slovensku tak, že občania sú odkázaní na pomer dovozových potravín ku tuzemským viac ako 60:40. To znamená, že pre efektívnu domácu poľnohospodársku prvovýrobu a domáci potravinársky spracovateľský priemysel zanikajú možnosti v rámci trhového prostredia obmedzeného limitami EÚ.

Postupne sa budú konať ďalšie konferencie, na ktorých sa budú operatívne riešiť ďalšie kroky. Medzi prvými krokmi, ktoré je potrebné urobiť (okrem tejto výzvy) na konferencii zaznelo, že by bolo dobré zorganizovať občiansky odpor formou protestných akcií, petícií a čo najviac túto myšlienku rozšíriť medzi ľudí. Toto je to téma, spájajúca všetkých ľudí na Slovensku naprieč politickým spektrom. Organizátori sú preto presvedčení, že myšlienka osloví mnoho ľudí, ktorí sa k nám pridajú. Zaznelo mnoho dobrých návrhov, z nich vyberáme jednotlivé:

Jalal Suleiman (podpredseda KSS) uviedol, že je potrebné klásť odpor teraz, keď sa schvaľuje zákon o odpredaji pôdy: „Ak si máme vybrať medzi EÚ a pôdou treba jednoznačne povedať – k čertu s EÚ!” uviedol Suleiman.

Naa snímke účastníci konferencie
Naa snímke účastníci konferencie

Juraj Janošovský (DAV/): „Je nevyhnutné kvalifikovane obviniť z deštrukcie slovenského poľnohospodárstva politiku EÚ (nespravodlivú, asymetrickú dotačnú politiku, a neregulovanú liberalizáciu trhu a iné). Národné orgány nie sú dlhodobo schopné brániť záujmy svojich občanov a vydávajú ich do područia zahraničných záujmov bánk, korporácií, zisku bez ohľadu na budúcnosť krajiny a perspektívy občanov, najmä mladých ľudí.”

Reklama

Andrej Janco (Charta 2015) kritizoval predaj pôdy a likvidačné dotácie: „Diskriminácia je to, keď občan SR nemá kapitál a nemôže konkurovať veľkým firmám. Je to diskriminácia slovenských občanov.”

MvDr.Karol Hutta (Sme rodina): „Potravinová sebestačnosť je základné ľudské právo, ktoré strácame.”

Peter Krupa (ĽSNS) sa zaviazal, že bude tieto veci z konferencie posúvať do parlamentu: „Tlak občanov je jediná cesta! Poslancov takéto témy nezaujímajú.”

Táto konferencia nebola posledná. Naopak, Slovensko zažije po prvý raz „horúcu poľnohospodársku jeseň“ vzhľadom k tomu, že práve na Slovensku sa doposiaľ nezvyklo protestovať na cestách a v mestách tak ako to robia bežne poľnohospodári vo Francúzsku, v Taliansku a inde. Zastavenie procesu zákona o predaji pôdy a zasadnutie ku spoločnému rokovaniu o tom, ako slovenské poľnohospodárstvo oživiť (už nie „zefektívniť“, ale oživiť) môže oživiť dôveru občana v orgány štátu a získa morálnu podporu celého, a nielen vidieckeho obyvateľstva.

 

Reklama

Ešte nie je neskoro, zákon je v legislatívnom procese v NRSR a bude prechádzať ešte vládou SR a prezidentom SR. Len mienkotvorné masmédiá si už „zgustli” na správe, že „sme boj o pôdu prehrali”, keďže Brusel pôvodný zákon z dielne ministra Jahnátka z minulej vlády vrátil „na prepracovanie a zharmonizovanie s európskou legislatívou”

Poslanci NRSR zúčastnených subjektov, ktorí sa zúčastnili konferencie dali plénu sľub, že závery konferencie budú iniciovať vo svojich poslaneckých kluboch a na zasadaní parlamentu.

Spracovala redakcia DAV/ (čítaj dav dva), v spolupráci s Petrom Zajac-Vankom

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali